LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Međunarodni dan darivanja knjiga

Uz svu ljubav koju ćete danas pružiti drugima, neka se u vašim srcima nađe malo ljubavi prema knjigama i čitanju.

Uz svu ljubav koju ćete danas pružiti drugima, neka se u vašim srcima nađe malo ljubavi prema knjigama i čitanju.

Danas je u prvom planu proslava Valentinova, stoga je, nažalost, nepravedno zanemaren neslužbeni praznik svih knjigoljubaca koji su ljubav prema knjigama i čitanju spremni podijeliti s drugima – Međunarodni dan darivanja knjiga.

Ideja za njegovo obilježavanje potekla je od autorice dječjih knjiga, Amy Broadmoore, koja je Valentinovo 2011. godine proslavila razmjenom knjiga sa svojom obitelji. Zahvaljujući toj proslavi, došla je na odličnu ideju. Naime, željela je da istu radost darivanja i primanja knjiga, koju su osjetili njezini najmiliji, osjeti što više djece i odraslih. Sljedeće se godine njezina zamisao razvila u međunarodnu volontersku inicijativu u koju su se uključili nesebični knjigoljupci diljem svijeta. Njen je cilj da se nove, stare ili posuđene knjige stave u dječje ruke i da se djecu već od rane dobi potakne na čitanje.

Inicijativi se možete priključiti na nekoliko jednostavnih načina. Možete darovati knjige onima koji si ih ne mogu priuštiti, na primjer siromašnim obiteljima, djeci u domovima, knjižnicama, bolnicama i dječjim vrtićima. Knjige možete ostaviti u javnom prostoru, na primjer u liječničkim čekaonicama. Na službenim stranicama inicijative pronađite dodatnu inspiraciju kako se uključiti. Akcije volontera iz svih dijelova svijeta možete pronaći na društvenim mrežama koristeći hashtag #BookGivingDay. Možda vas neke od njih potaknu na djelovanje.

U Hrvatskoj se Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava u okviru nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja – Čitaj mi. U kampanju su se uključile razne udruge, ustanove, knjižnice i dječji vrtići akcijom darivanja slikovnica – Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj. Na poveznici možete vidjeti koje ustanove su se uključile u akciju i događaje koje su pripremile.

U dobroj knjizi možete uživati sami ili u paru, na Valentinovo i svakog drugog dana. Vrlo ih je lako zavoljeti, a još je lakše prenijeti tu ljubav drugima. Stoga, spojite praznike koje danas slavimo, razveselite svoje voljene i darujte im knjige. Knjiga je, ipak, najljepši poklon.

FOTO: FLICKR/KATE TER HAAR