LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Na današnji dan 1938. godine nacistička je Njemačka započela progon židovskih naroda.

Na današnji dan 1938. godine nacistička je Njemačka započela progon židovskih naroda.

Na današnji dan obilježava se Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma te 77. obljetnica Kristalne noći.

9. studenog 1938. godine, nacistička je Njemačka započela progon židovskih naroda. Opljačkani su židovski domovi, ali i trgovine, gradovi i sela, dok su jurišnici SA i građani uništili maljevima zgrade ostavivši iza sebe ulice prekrivene komadićima slomljenih prozora. Tako je nastao naziv "Kristallnacht", odnosno Kristalna noć.

Oštećeno je oko 7 500 židovskih tvrtki i na stotine sinagoga, kuća, škola i groblja. Oko 30 000 židovskih muškaraca je uhićeno i poslano u logore. Kristalna je noć predstavljala dramatičnu eskalaciju kampanje koju je započeo Adolf Hitler 1933. godine kada je postao kancelar i odlučio očistiti Njemačku od židovskog stanovništva.

Više od 100 000 Židova pobjeglo je iz Njemačke nakon Kristalne noći. Međunarodna zajednica bila je gorčena nasilnim događajima koji su se dogodili 9. i 10. studenog. Neke zemlje odlučile su prekinuti diplomatske odnose u znak protesta, ali nacisti nisu pretrpjeli nikakve ozbiljne posljedice. Vjerovali su kako mogu proći nekažnjeno s masovnim ubojstvima kao što je bio holokaust, u kojem se procjenjuje da je stradalo 6 milijuna europskih Židova.

Povodom ove godišnjice Antifašistička liga Republike Hrvatske organizira prigodan kulturno-umjetnički program koji će se održati na Trgu žrtava fašizma s početkom u 19 sati.

Nastupit će mješoviti pjevački zbor Židovske općine Zagreb „LIRA“, umjetnice i umjetnici, građanke i građani, židovska zajednica i prijatelji Lige odat će počast žrtvama nacističkog i svih kolaboracionističkih režima.
Uz odlomke iz knjige „Kao mraz“ Zore Dirnbach, poeziju izraelske pjesnikinje Zelde, poeziju poljske nobelovke Wisławe Szymborske i zborsko pjevanje, pridružit ćemo se europskim i svjetskim gradovima koji obilježavaju godišnjicu Kristalne noći.

Program se organizira u sklopu obilježavanja 70. godišnjice pobjede nad fašizmom i kraja 2. svjetskog rata u suradnji s Documentom - Centrom za suočavanje s prošlošću, Židovskom općinom Zagreb i Srpskim narodnim vijećem.

Pozivaju se svi  da svojim prisustvom podrže sjećanje na žrtve, ali i borbu protiv svih oblika isključivosti i diskriminacije u društvu u kojemu danas živimo.

FOTO: SABH.HR