LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Međunarodni dan bijelog štapa

Danas u Splitu Sveučilišni centar za savjetovanje studenata organizira niz sportskih aktivnosti u kojima će uz Udrugu slijepih i slabovidnih osoba aktivno sudjelovati i igrači HNK Hajduk iz Splita.

Danas u Splitu Sveučilišni centar za savjetovanje studenata organizira niz sportskih aktivnosti u kojima će uz Udrugu slijepih i slabovidnih osoba aktivno sudjelovati i igrači HNK Hajduk iz Splita.

Bijeli štap je pomagalo koje omogućuje samostalno kretanje slijepih i slabovidnih osoba te je znak i simbol slijepe osobe u prometu. Postao je pomagalo slijepih osoba između dva svjetska rata. Često se vode rasprave o njegovu „izumitelju“. Prema nekim je povjesničarima bijeli štap izumio James Biggs iz Bristola, 1921. godine On je nakon gubitka vida odlučio svoj štap, koji je koristio za lakše kretanje, obojiti u bijelu boju kako bi bio vidljiviji u prometu.

Tek je deset godina kasnije došlo do njegove međunarodne upotrebe. Velike zasluge za njegovo širenje idu Guilly d'Herbemont koja je 1931. godine započela s nacionalnim pokretom upotrebe bijelog štapa za slijepe osobe u Francuskoj. Iz Francuske su se slični pokreti proširili i u druge zemlje.

Dan bijelog štapa proglasio je 1964. godine američki predsjednik Lyndon B. Johnson te su postupno obilježavanje toga dana prihvatili i drugi narodi. Sabor Republike Hrvatske donio je 1996. godine odluku o obilježavanju Dana bijelog štapa u Hrvatskoj, kako bi šira javnost upoznala probleme s kojima se svakodnevno suočavaju slijepe i slabovidne osobe. U Hrvatskoj postoji više od 6 tisuća slijepih osoba koje se nalaze u teškom položaju u današnjem društvu te se suočavaju s brojnim predrasudama i ne osjećaju se ravnopravnim članovima zajednice. Kako bi se ukazalo na te probleme, danas se širom Hrvatske održavaju razna događanja.

Tako u Splitu Sveučilišni centar za savjetovanje studenata organizira niz sportskih aktivnosti u kojima će uz Udrugu slijepih i slabovidnih osoba aktivno sudjelovati i igrači HNK Hajduk iz Splita. Nositelj ovogodišnjih aktivnosti je Kineziološko savjetovalište. Sportska događanja započinju u 11 sati u sportskoj dvorani Studentskog centra dr. Franjo Tuđman na Kampusu. Organizatori pozivaju studente da dođu podržati ovu akciju koja se održava da bi se promicala osjetljivost prema slabovidnim i slijepim osobama, posebno studentima.

FOTO: FLICKR/BRAILLE INSTITUTE