LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Ljubav i smrt u najvažnijoj bitci čarobnjačkog svijeta

Bitka za Hogwarts, tijekom koje smo svjedočili snazi ljubavi, prijateljstva i odanosti, počela je na današnji dan prije 19 godina i odnijela živote najdražih nam likova.

Bitka za Hogwarts, tijekom koje smo svjedočili snazi ljubavi, prijateljstva i odanosti, počela je na današnji dan prije 19 godina i odnijela živote najdražih nam likova.

Iako je za mnoge 2. svibnja tek dan povratka u realnost nakon produženog vikenda, za sve obožavatelje Harryja Pottera ovaj datum ima posebnu važnost. Nakon godina i godina avantura i nevolja, ljubavi, strahova i veselja koje smo proživljavali skupa s omiljenim likovima, osvanuo je vjerojatno najnapetiji dan čarobnjačke povijesti – dan konačnog sukoba dobra i zla. Na današnji dan prije 19 godina počela je Bitka za Hogwarts kojom je kulminirao serijal o Harryju Potteru i kojom je J. K. Rowling sve obožavatelje poučila snazi ljubavi, odanosti, vjernosti i prijateljstva.

Nakon brojnih nevolja koje je Rowling priuštila omiljenim likovima u posljednjem dijelu serijala, pred kraj najneobičnije školske godine, čak i po mjerilima čarobnjačkog svijeta, poznati se trio ponovno našao na najsigurnijem mjestu na svijetu. Međutim, Hogwarts više i nije toliko siguran – dok Voldemort i smrtonoše stižu i napadaju, vodi se borba za život i smrt, a Harry, Ron i Hermiona i dalje slijede zadatak uništavanja horkruksa. U posljednjem dijelu romana – koliko god svi bili zadovoljni sretnim krajem – morali smo se rastati s nekima od omiljenih likova, čije su nam smrti svima pokazale što je prava ljubav i što znači dati život za dobro i za prijatelje.

Najtužniji dio serijala, odmah nakon smrti Siriusa Blacka u Harryju Potteru i Redu feniksa, zasigurno je smrt profesora Severusa Snapea kojega smo svi mrzili i zbog kojega će riječ always zauvijek imati posebno značenje u srcima svih obožavatelja. Od prvog susreta s Princem miješane krvi jasan je antagonizam između njega i Harryja, a time odmah i između Snapea i svih čitatelja. Promatrajući događaje iz perspektive Dječaka koji je preživio i zbunjeni nelogičnostima i nedosljednostima u ponašanju, tijekom prvih šest dijelova svi su se čitatelji kolebali u osjećajima prema profesoru Čarobnih napitaka i njegovoj odanosti. No, kad Harry svjedoči njegovoj smrti i zaroni mu u sjećanja, svima postane jasno da se radi o vjerojatno najtužnijoj sudbini čarobnjačkog svijeta – o čovjeku koji je cijeli život proživio bez ljubavi, maltretiran i zanemarivan, ali koji je, unatoč tome, svima pokazao što snaga ljubavi može učiniti. Zbog toga je vrlo brzo iz kategorije najomraženijeg lika postao čovjek, iako imaginaran, koji je jedan od prvih sinonima ljubavi i odanosti, patnje i vjernosti.

U pokazivanju ljubavi puno za Snapeom ne zaostaje ni Remus Lupin, omiljeni vukodlak svih Potterovaca. Čovjek koji je od samog pojavljivanja, zbog strašne tajne koju je krio, svima bio čudan, imao je izrazito tešku sudbinu – kao mali je dječak preživio ugriz vukodlaka koji ga nije ubio, ali ga je zauvijek promijenio. Unatoč tome, Dumbledore mu je dopustio školovanje u Hogwartsu, što je promijenilo život i njemu i brojnim drugim likovima. I dok su James Potter i Sirius Black sirotog Snapea maltretirali i omalovažavali, Lupina su prihvatili unatoč njegovoj različitosti i postali su nerazdvojni prijatelji. Lupin je zapovijedao obranom Hogwartsa te je umro u borbi s Dolohovim, dok je njegova supruga Tonks poginula od štapića omražene Bellatrix Lestrange. Time je njihov sin Teddy ostao bez oca i majke i podijelio sudbinu sa svojim kumom Harryjem.

Obožavatelji su, osim zbog spomenutih likova, žalili i zbog smrti Freda Weasleyja, Ronovog brata koji je s blizancem Georgeom tvorio najsimpatičniji dvojac Hogwartsa, domske klaunove, uvijek spremne na šale, spačke i duhovitost. Iako im uloge tijekom serijala nisu bile toliko važne, uvijek su bili tu negdje, pomagači u ključnim trenucima. Uvijek spremni na šalu i zabavu više nego za učenje, metlobojski goniči napuštaju u petom dijelu školu i otvaraju Weasleyjeve čarozeze, s čim im se majka nikako nije mogla pomiriti. Pridruženi Redu feniksa, zajedno s ostalim članovima i ostatkom obitelji brane Hogwarts pri čemu Fred pogiba, dok je George ranije ostao bez uha.

Sve nabrojene smrti dragih likova koje smo tijekom čitanja smatrali vlastitim prijateljima ostavljaju gorak trag na sretnom završetku najnapetije priče o Harryju Potteru. Unatoč gorkom okusu pobjede dobra, svi su nas spomenuti likovi nečemu i naučili, a J. K. Rowling u njih je utkala sve vrijednosti koje bi svatko trebao usvojiti. Time nas je potaknula na suze i smijeh, strah i olakšanje, a njih učinila gotovo našim prijateljima, vječnim osloncima i uspomenama kojih će se svi obožavatelji uvijek prisjećati s nostalgijom i koji će nam uvijek izazivati smiješak na lica.

FOTO: FACEBOOK