LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Kuhajte sa Studentskim: proslavite Dan krumpira uz ukusne police

19. kolovoza slavi se Dan krumpira. Ova je namirnica toliko popularna da čak milijarda ljudi na svijetu pojede barem jedan krumpir na dan. Volite li ga vi?

19. kolovoza slavi se Dan krumpira. Ova je namirnica toliko popularna da čak milijarda ljudi na svijetu pojede barem jedan krumpir na dan. Volite li ga vi?

Krumpir je namirnica koja se često koristi u većini kućanstava. Znate li da se upravo 19. kolovoza obilježava dan ovog omiljenog priloga? Najbolji je način da proslavimo ovaj dan upotreba krumpira koja je vrlo, vrlo široka. Započnite dan s policama za koje jednostavan recept donosimo na kraju članka, ručajte pire-krumpir s nekim povrćem ili mesom, a završite dan krumpirovom salatom. Kao međuobrok možete jesti čips koji, iako vrlo nezdrav, može poslužiti pri proslavi krumpirova dana.  

Ovo povrće ima toliko široku primjenu da ljudi ne samo da jedu krumpir nego ga čak i piju ako su ljubitelji ruske votke. Ljudi krumpir konzumiraju na razne načine, a najpopularniji su recepti za pire-krumpir, restani krumpir, pečeni krumpir, krumpirovu salatu i slično. Čest je on dodatak i varivima, paprikašima i gulašima. Kuhani je krumpir čest prilog pečenki ili janjetini, a u Hrvatskoj je najtraženiji lički krumpir. 

Ovo povrće sastoji se čak od 80% vode i ima manje kalorija od ostalih popularnih priloga poput riže i tjestenine. Zanimljiva je i činjenica da čak milijarda ljudi na svijetu pojede prosječno jedan krumpir dnevno. Ova je namirnica toliko važna da, osim što se Dan krumpira slavi 19. kolovoza i 27. listopada, Ujedinjeni su narodi cijelu 2008. godinu proglasili Godinom krumpira.

I za kraj, donosimo vam nevjerojatno jednostavan recept za police. Ovo je jelo najpopularnije u Lici i tamo se jede barem jednom tjedno, pogotovo zimi. Sve što trebate napraviti jest prerezati krumpire na polovice, posoliti ih te ih, okrenute na stranu s korom, posložiti u tepsiju. Stavite ih da se peku od 45 minuta do 1 sat u pećnici na 200 stupnjeva i pojedite ih uz što god želite. Uobičajeni su dodaci slanina, kupus, vrhnje, majoneza, svježi sir, no mogućnosti su neograničene. Dobar tek!
FOTO: PIXABAY