LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Krvavi obračun kod O. K. Corrala

Jedan od najslavnijih događaja u povijesti američkog Divljeg zapada dogodio se 1881. godine u Arizoni.

Jedan od najslavnijih događaja u povijesti američkog Divljeg zapada dogodio se 1881. godine u Arizoni.

Svi ljubitelji američkih vesterna dobro poznaju imena Wyatt Earp i Doc Holliday. Ova dvojica ozloglašenih revolveraša sudjelovala su u jednom od najpoznatijih sukoba na Divljem zapadu – obračunu kod O. K. Corrala. Wyatt Earp i njegova braća 1880.-ih predstavljali su red i zakon u malenom rudarskom gradiću Tombstoneu u Arizoni. Wyatt Earp bio je lokalni šerif te time službeno na strani zakona, ali zapravo nije prezao ni pred čime da dobije ono što želi. Braća Earp bili su vlasnici nekoliko kockarnica te uvijek spremni na otimačinu da se domognu još veće vlasti. U tome im se često znao pridružiti Doc Holliday, kockar i revolveraš, u stalnoj potrazi za nevoljama.

Na suprotnoj strani u slavnome obračunu nalazio se klan Clanton-Mclaury. Clantoni, slavni kauboji, u gradu su bili poznati po svojim pljačkaškim pohodima, ali šerifu Earpu to nije smetalo sve dok se njihovi putovi nisu isprepleli. Između Wyatta Earpa i Ikea Clantona dolazilo je povremeno do manjih okršaja u borbi za prevlast u gradu.

Kulminacija tih sukoba bio je revolveraški sukob 26. listopada 1881. godine kod O. K. Corrala. Iako je pod tim imenom slavni dvoboj ušao u povijest, zapravo se obračun između dviju bandi odigrao u pokrajnjoj ulici. Obračun se dogodio oko tri sata popodne te je trajao svega 30-ak sekundi. U tome razdoblju ispaljeno je oko 30 metaka. U sukobu su poginula trojica pripadnike klana Ikea Clantona dok je sam Ike pobjegao. Doc Holliday je bio lakše ranjen, a Wyatt Earp je po završetku pucnjave ostao jedini neozlijeđen. Nakon dvoboja, preživjeli su optuženi za ubojstvo, ali su ubrzo oslobođeni optužbe. Prema tadašnjem sudu ubijeni odmetnici zaslužili su smrt te su krvava ubojstva proglašena opravdanima.

Ovaj događaj je postao toliko popularan zahvaljujući mnogim knjigama napisanim o životu slavnog revolveraša Wyatta Earpa. O. K. Corral, nekada mjesto za čuvanje konja, danas je vrlo popularno turističko odredište u Tombstoneu u Arizoni, u kojem možete prisustvovati oživljavanju slavnog obračuna. Ako vas put ipak ne nanese na mjesto događaja, možete pogledati najpoznatiji film o ovome revolveraškom sukobu, Obračun kod O.K. Corrala iz 1957. godine, u kojem je stvarnim događajima dodano ponešto filmske dramatičnosti.

FOTO: FLICKR/KEN LUND