LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Kraljica Elizabeta II. od danas najdulje vladajući britanski monarh

Povodom današnjeg dana donosimo nekoliko zabavnih zanimljivosti iz života britanske kraljice.

Povodom današnjeg dana donosimo nekoliko zabavnih zanimljivosti iz života britanske kraljice.

Današnji dan važan je u povijesti Velike Britanije. Kraljica Elizabeta II. oborila je rekord svoje pra-pra-prabake, kraljice Viktorije, i postala monarh koji se najdulje zadržao na britanskom prijestolju. Kraljica Viktorija dugo je držala taj rekord. Vladala je od 1837. do 1901. godine, ukupno 63 godine i 216 dana. Ukupno se šestero britanskih monarha zadržalo na prijestolju dulje od pola stoljeća. Jedine su žene u tome popisu kraljice Viktorija i Elizabeta.

Elizabeta II., punim imenom Elizabeth Alexandra Mary Windsor, rođena je 1926. godine Postala je kraljicom kada je bila stara 25 godina. Povodom današnjeg povijesnog događaja The Telegraph donosi nekoliko zabavnih zanimljivosti iz njezina života. Izdvojili smo neke od njih.

Kraljica Elizabeta II. i njezin suprug princ Filip, vojvoda od Edinburgha, imaju četvero djece, osmero unučadi i petero praunučadi. Najnoviji je dodatak obitelji princeza Charlotte, kći Williama i Kate.

Dio su kraljičine obitelji i mnoge životinje. Tijekom svoje vladavine kraljica je imala više od 30 pasa pasmine korgi. Uzgojila je i novu pasminu – dorgi, koja je nastala križanjem korgija i jazavčara. Elizabeta II. trenutno posjeduje dva korgija, Holly i Willow, i dva dorgija, Candy i Vulcan. Kraljica je također na poklon dobila brojne egzotične životinje koje su smještene u zoološki vrt u Londonu. Neke od njih su crni dabar, ljenjivac i jaguar.

Velika je strast Elizabete II. fotografiranje. Kraljica obožava fotografirati svoju obitelj. Ipak, popularnije su fotografije i portreti na kojima se ona nalazi. Postoji više od 130 službenih portreta kraljice. Za prvi je pozirala kada je bila stara samo sedam godina. Osim portreta, kraljicu se prikazivalo i na druge načine. Tako je muzej Madame Tussauds kroz povijest napravio čak 23 voštane figure koje prikazuju kraljicu.

O dugovječnosti njezine vladavine svjedoče nevjerojatne činjenice. Tijekom njezine vlasti izmijenilo se 12 britanskih premijera, počevši od Winstona Churchilla, te 12 predsjednika SAD-a, počevši od Harryja Trumana.

Iako je u 89. godini života, kraljica redovito prati i sudjeluje u aktualnim zbivanjima iz svijeta zabave. Tako je, na primjer, posjetila setove popularnih televizijskih serija, među kojima je i Igra prijestolja. Britanska monarhija ima i svoju Facebook stranicu na kojoj možete saznati sve kraljevske novosti te, ako želite, čestitati kraljici na njezinoj dugovječnoj vladavini.

FOTO: WIKIPEDIA