LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Keanu Reeves – 55. rođendan romantičnog akcijskog junaka

Danas svoj rođendan slavi glumac koji je utjelovio Neoa u kultnoj trilogiji „Matrix”. Usprkos veoma uspješnoj karijeri koja traje već tri desetljeća, na glasu je kao iznimno povučena i samozatajna osoba, a o njegovu privatnom životu veoma se malo zna.

Danas svoj rođendan slavi glumac koji je utjelovio Neoa u kultnoj trilogiji „Matrix”. Usprkos veoma uspješnoj karijeri koja traje već tri desetljeća, na glasu je kao iznimno povučena i samozatajna osoba, a o njegovu privatnom životu veoma se malo zna.

Na današnji dan, 2. rujna 1964. godine, rođen je poznati glumac, glazbenik i humanitarac Keanu Reeves. Iako je rođen u Beirutu, glavnom gradu države Libanon, ima kanadsko državljanstvo i smatra se Kanađaninom. U srednjoj školi bio je iznimno uspješan golman u hokejaškoj momčadi, no odlučio je odustati od igranja za kanadsku olimpijsku momčad kako bi se posvetio glumi.

Početak glumačke karijere obilježili su mu filmovi iz franšize Bill & Ted, Bill & Ted's Excellent Adventure iz 1989. godine i nastavak Bill & Ted's Bogus Journey snimljen 1991. Danas se ti filmovi smatraju kultnim tinejdžerskim i tzv. stoner filmovima. Ne smijemo zaboraviti ni Point Break iz 1992. godine, u kojem glumi s legendarnim Patrickom Swayzejem, a koji je jedan od nezaobilaznih surf filmova.

Film Speed, u kojem mu je partnerica bila Sandra Bullock, označio je prekretnicu u njegovoj karijeri. Njime je postao prava holivudska zvijezda i miljenik i redatelja i publike. Svoj zvjezdani status zacementirao je i glavnom ulogom u kultnoj trilogiji Matrix, a najnovija potvrda Reevesova statusa punokrvnog akcijskog junaka je i uloga Johna Wicka u istoimenoj seriji akcijskih filmova.

No, usprkos veoma uspješnoj karijeri koja traje već tri desetljeća, Reeves je na glasu kao iznimno povučena i samozatajna osoba, a o njegovu se privatnom životu veoma malo zna. Poznato je kako je njegova tadašnja djevojka, Jennifer Syme, 24. prosinca 1999. rodila njihovu kćer Avu, no djevojčica je bila mrtvorođena. Bol i tuga zbog tog događaja doveli su i do prekida njihove veze nekoliko tjedana kasnije. 2001. godine Syme je također poginula u prometnoj nesreći.

Reeves je osnovao i dobrotvornu zakladu koja potpomaže oboljele od raka, no zaklada ne nosi njegovo ime, dodjeljujući sredstva vrlo diskretno, gotovo u tajnosti. Njegova sestra Kim Reeves oboljela je od leukemije i od 1991. godine bori se protiv te opake bolesti.

Upravo je ta skromnost i samozatajnost ono što ga je učinilo omiljenim kod publike. Mnogi internetski portali i komentatori na društvenim mrežama proglasili su Keanua najpoželjnijim ili savršenim muškarcem i tzv. internetskim dečkom, naglašavajući njegovu jednostavnost i ponašanje suprotno od onog koje bi se očekivalo od velike holivudske akcijske zvijezde. A uz nove projekte koji su već najavljeni poput trećeg filma u franšizi Bill & Ted te četvrtog nastavka serijala Matrix, čini se kako će ovaj 55-godišnjak još dugo zaokupljati našu pažnju.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE