LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Kako se u Hrvatskoj obilježava Međunarodni dan studenata

Danas mladi širom svijeta slave različitost, toleranciju, ravnopravnost, multikulturalizam i međusobnu suradnju. Slave li hrvatski studenti svoj dan?

Danas mladi širom svijeta slave različitost, toleranciju, ravnopravnost, multikulturalizam i međusobnu suradnju. Slave li hrvatski studenti svoj dan?

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan studenata, u spomen na krvave događaje u Pragu 17. studenog 1939. godine, kada je, zbog protesta protiv nacističke vlasti, ubijeno devetero studenata i profesora. Sve je započelo 28. listopada studentskim prosvjedom protiv nacističke okupacije Čehoslovačke. Tijekom prosvjeda ranjen je praški student medicine Jan Opletal te je naposlijetku od posljedica ranjavanja preminuo.

Pogreb održan 17. studenog okupio je tisuće njegovih kolega studenata i pretvorio se u još jedan prosvjed protiv nacističke vlasti. Konstantin von Neurath, njemački upravitelj Češke i Moravske, zaustavio je prosvjed i stravičnim mjerama kaznio češke studente. Prekinut je rad svih čeških sveučilišta i fakulteta, uhićeno je više od 1200 studenata i poslano u koncentracijske logore, a devetero ih je na licu mjesta strijeljano bez suđenja. 

U spomen na te događaje prvi Međunarodni dan studenata obilježen je 1941. godine u Londonu. Postupno se u obilježavanje priključuju države širom svijeta te ovaj datum postaje pravi studentski praznik. Danas mladi širom svijeta slave različitost, toleranciju, ravnopravnost, multikulturalizam i međusobnu suradnju. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana studenata je ujedno i poziv svim studentima, i to poziv na slobodu kretanja, slobodu studiranja i dostojanstven život.

Studenti se okupljaju na sveučilištima i studentskim kampusima te nizom aktivnosti slave svoj dan i promiču ove važne ljudske vrijednosti, o čemu više možete saznati na Facebook događaju.

No, vrijeme je da se suočimo s istinom i priznamo da na našim fakultetima takvih događanja danas, nažalost, nema. Naišli smo ipak na neke događaje za studente u povodu njihovog dana. Klub „Studio Smijeha“ pripremio je tematski stand-up „Iksica“ u kojem će vas komičari svojim studentskim forama nasmijati do suza. Sve informacije o događaju saznajte na poveznici. U povodu današnjeg dana u Varaždinu se obilježava Međunarodni tjedan srednjoškolaca i studenata kojemu je cilj aktivirati mlade Varaždince.   

Možda je upravo to glavna poruka današnjeg dana. Studenti, probudite se i aktivirajte! Cijenite svoje studentske dane i iskoristite ih najbolje što možete jer će prebrzo proći i žalit ćete za onim što ste mogli učiniti da ste imali samo malo više hrabrosti i volje.

FOTO: FLICKR/LUFTPHILIA