LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

J. K. Rowling stavila točku na kraj priče o najpoznatijem čarobnjaku

Posljednja knjiga serijala objavljena je 21. srpnja prije 11 godina, no svijet je konačnu Harryjevu sudbinu saznao nekoliko dana prije toga.

Posljednja knjiga serijala objavljena je 21. srpnja prije 11 godina, no svijet je konačnu Harryjevu sudbinu saznao nekoliko dana prije toga.

Nakon 10 godina i 6 knjiga putovanja kroz magični svijet skriven iza perona londonskog željezničkog kolodvora, Joanna Rowling odlučila je Harryju Potteru podariti malo mira i njegovu priču privesti kraju. Brojne generacije odrastale su upravo uz ovaj serijal grickajući nokte dok se Harry borio u Odjelu tajni Ministarstva magije, tresući se od straha pred dementorima i Sirusom Blackom te navijajući da Harry i Hermiona završe skupa. Svi su oni s čežnjom, ali i bojazni, čekali kraj priče, a kad je posljednja knjiga, Harry Potter i Darovi smrti, tog 21. srpnja 2007. godine ugledala svjetlo dana, nitko nije mogao ni slutiti što se krije iza njezinih korica. Ili neki možda ipak jesu?

Autorica je cijelim serijalom, a pogotovo posljednjom knjigom, stvorila maestralan svijet u kojem se ništa ne događa bez razloga i u kojemu svaki događaj ima svoje mjesto u slagalici. Knjiga je završena u siječnju 2007. godine te je Rowling na svojoj web-stranici objavila:

– Nikad u životu nisam osjećala takvu pomiješanost ekstremnih osjećaja, nikad nisam ni sanjala o tome da bih se istovremeno mogla osjećati kao da mi je slomljeno srce i euforično.

Vjerujemo da su se jednako tako osjećali i brojni čitatelji, pogotovo kad se autorica odlučila poigrati sudbinama likova uz koje smo odrasli.

FOTO: Flickr

U tjednu prije izlaska knjige pojavio se velik broj tekstova za koje se tvrdilo da pripadaju pravoj knjizi. To nije potvrđeno, no 16. su srpnja na internetu osvanule fotografije svih 759 stranica američkog izdanja te je prije službenog datuma izlaska u potpunosti završen njihov transkript. To je bilo najozbiljnije kršenje sigurnosnih pravila u povijesti serijala o Harryju Potteru. Ipak, to nije jedini rekord kojim se ova knjiga može podičiti.

Prvoga dana knjiga je prodana u 11 milijuna primjeraka u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u te je time oboren rekord od 9 milijuna prodanih primjeraka koji je do tada držala šesta knjiga. U SAD-u je tijekom prva 24 sata prodano 8,3 milijuna primjeraka knjige s tvrdim koricama te je time oboren rekord od 6,9 milijuna koji je postavila šesta knjiga. Također, u Njemačkoj je u prva 24 sata prodano 400 000 primjeraka knjige, svih 250 000 kopija u Nizozemskoj i Belgiji, 170 000 u Indiji i nešto više od 573 000 kopija u Australiji, dok je u Kanadi u prva dva dana knjiga prodana u 800 000 primjeraka.

FOTO: Flickr

U Hrvatskoj je u prvih dvadesetak minuta u trgovinama Algoritma, distributera knjige za Hrvatsku, prodano više od 1000 primjeraka knjige na engleskom jeziku, a do podneva istog dana oko 3000 primjeraka. Prijevod na hrvatski jezik objavljen je 21. listopada iste godine

Napisavši gotovo detektivski roman, autorica je brojne obožavatelje do samoga kraja držala u neizvjesnosti natjeravši ih na sumanuto grickanje noktiju i još brže okretanje stranica. S Harryjem, Ronom i Hermionom bježali smo od zmaja pri pljački Gringottsa, tragali za horkruksima i slušali imena poginulih čarobnjaka, očekujući svakim trenom jedno poznato. Do kraja serijala nije ih pomanjkalo. Čak 76 likova izgubilo je život od prve do posljednje knjige. Dok smo se s tugom rastajali od Tonks, Lupina i Freda, nismo mogli ni zamisliti kakav nas emocionalni vrtlog čeka nakon smrti Severusa Snapea. Ipak, knjiga je, osim straha i napetosti, pobudila u svima i mnoštvo pozitivnih emocija.

FOTO: Pinterest

Svijet Harryja Pottera uči nas mnogočemu. Možete li zamisliti ljubav toliko jaku da se zbog nje umire? Možete li zamisliti nesebičnu žrtvu skrivenu ispod slojeva mrzovolje i patnje? A borbu sedamnaestogodišnjaka za vlastiti život i živote svojih prijatelja? Ako ste čitali serijal, sigurni smo da možete. I ne samo to. Uz likove smo naučili što su ljubav i nesebičnost, učili su nas razlici dobra i zla, kao i da svatko od nas ima obje strane. Od njih smo vidjeli kako se voli i kako se gradi povjerenje koje je najkrhkije kad mislimo da je najčvršće. Više i od čega učili su nas hrabrosti i odanosti. Sve ste to naučili  od Harryja ako ste ostali s njim do samoga kraja. A sigurni smo da jeste. Iako je J. K. Rowling odlučila staviti točku na kraj serijala, među njegovim su koricama ostale lebdjeti brojne vrijednosti i osjećaji koji će svakoga obožavatelja tjerati da svako malo barem zaviri među stranice uz koje će, sigurni smo, odrasti još brojne generacije.

FOTO: Flickr

FOTO: FLICKR