LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Houdini se ispod površine vode 91 minutu poigravao životom i smrću

Podvig koji se dogodio 1926. na današnji dan čini se poprilično besmislenim i vrlo opasnim na prvi pogled, ali pomogao je poboljšanju tehnika preživljavanja za zatočene rudare.

Podvig koji se dogodio 1926. na današnji dan čini se poprilično besmislenim i vrlo opasnim na prvi pogled, ali pomogao je poboljšanju tehnika preživljavanja za zatočene rudare.

Iako nam se u danima rekordnih vrućina čini da pomalo svi uspijevamo u nemogućoj misiji – izvlačenju kisika iz vrućeg, ustajalog zraka, samo je jedan čovjek u sličnim, ali mnogo rizičnijim uvjetima uspio izdržati 91 minutu. Njegovo je ime Harry Houdini, a bio je mađioničar i iluzionist čiji se trikovi i podvizi još uvijek nastoje odgonetnuti i ponovno izvesti. Na današnji je dan 1926. u staklenoj kutiji pod površinom vode uspio izdržati više od sata i pol te gotovo dotaknuo smrt.

Taj je podvig potaknut istim potezom mađioničara Rahmana Beya koji je u metalnoj kutiji unutar bazena uspio izdržati sat vremena, a odmah po izlasku iz vode izazvao je Houdinija da pokuša isto. On je prihvatio te se, kao i za druge svoje nastupe, upustio u dugotrajne pripreme. One su uključivale vježbe kontrole disanja: učio je disati plitko kako bi što dulje sačuvao količinu kisika koja može stati u usku kutiju – njegovo boravište pod vodom. Kutiju su izradili od stakla kako bi se omogućilo pravovremeno djelovanje u slučaju da se dogodi nešto loše. U prvom je probnom pokušaju pod vodom izdržao 70 minuta, a izašao je – veoma neobično – mokar od znoja i zadihan.

FOTO: Flickr

Učinilo mu se da je zrak curio van pa je pri sljedećoj vježbi kutija bila dublje uronjena u vodu. Ponovno je nakon 70. minute dao znak da želi izaći van. Činilo se da je sve spremno za konačni obračun s kolegom. Kutija je bila opremljena gumbom koji je mogao pritisnuti i dati signal da želi izaći van, a unutra se nalazio i telefon kojim je sa svojim pomoćnicima razgovarao svakih nekoliko minuta kako bi saznao koliko je vremena prošlo. Izlazak je zatražio u 91. minuti.

– Nakon sata i 28 minuta ugledao sam žuto svjetlo te sam nastojao ne zaspati. Držao sam oči širom otvorene. Ležao sam na desnom boku oslonjen na kutiju kako ne bih morao držati telefon koji sam prislonio na desno uho. Važno je vjerovati da ste sigurni, ne disati duboko i ne činiti nepotrebne kretnje. – rekao je slavni mađioničar nakon što je izašao van.

Svoje je iskustvo podijelio i s jednim liječnikom kako bi pridonio poboljšanju tehnika preživljavanja za zatočene rudare i na taj način pokazao da cijela predstava nije bila besmislena i hitovita. Naučio je da je važno ne dopustiti emocijama da nas preplave te na taj način pobijediti strah s kojim smo suočeni pri nedostatku kisika. Te je godine, godine svoje smrti, učinio da slon nestane, izašao iz zida koji su njegovi pomoćnici izgradili oko njega, povratio progutane igle i noževe, isplivao iz rijeke u koju je bio bačen unutar zakovanog metalnog sanduka i oslobodio se bezbrojnih lanaca, no ovo je bio najveći dotad viđen podvig. Čovjek koji se volio poigravati životom i smrću uskoro je predao konačnu bitku, no nije ostao prepušten zaboravu.

FOTO: WIKIPEDIA