LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Godišnjica smrti Ane Rukavine – novinarke koja je ostavila trag i nakon svoje smrti

Na današnji dan, 26. studenog 2006, svijet je napustila naša poznata novinarka Ana Rukavina. Zbog teške bolesti leukemije i neuspješnog liječenja, umrla je sa samo 29 godina.

Na današnji dan, 26. studenog 2006, svijet je napustila naša poznata novinarka Ana Rukavina. Zbog teške bolesti leukemije i neuspješnog liječenja, umrla je sa samo 29 godina.

Rođena 28. ožujka 1977. godine u Zagrebu gdje je završila osnovnu školu i studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, Ana Rukavina svoju je karijeru pronašla u dnevnom listu Vjesnik.

Kasnije kad se preselila u Šibenik, udala se te nastavila raditi kao dopisnica Vjesnika. Sredinom 2005. nakon dva tjedna visoke temperature Ana je završila u bolnici na Rebru gdje su joj dijagnosticirali leukemiju. Iako u početku nije to ozbiljno shvaćala, njezini nalazi i krvna slika s vremenom su se pogoršavali. Unatoč tome, hrabro se borila i nastojala ostati pozitivna tijekom cijelog liječenja.

Nakon 6 mjeseci liječenja kemoterapijom i uspješnim postupkom transplantacije na Odjelu za transplantaciju koštane srži na KBC-u Rebro kod profesora Borisa Labara u svojem pismu Ana spominje kako se osjećala puno bolje i bila uvjerena kako će se uskoro vratiti svojoj svakodnevnoj rutini. No, uskoro se njezino stanje opet počelo pogoršavati i doktori su potvrdili da se leukemija vratila. Nastojeći ostati vedra u ovim teškim trenucima, napisala je pismo u kojem otkriva svoju tragičnu životnu priču te, kako piše, traži pomoć dobrih ljudi i naglašava svoju jedinu želju riječima – Želim život

– Nemojte zamjeriti, nije mi lako. Sve moje želje zapravo stanu u dvije riječi – Želim život. Svjesna sam svih rizika koji me očekuju, spremna sam i na deblji kraj, nije me strah, samo se ne želim okrenuti i otići a da nisam sigurna da sam učinila sve što sam mogla da se još neko vrijeme zadržim tu među vama.

Ana Rukavina preminula je 26. studenog 2006. godine Svojim je pismom usmjerila pozornost javnosti na opasnost bolesti te nedostatak donora koštane srži. Upravo su njezine riječi bile nadahnuće osnivanja banke matičnih stanica iz pupkovine i Zaklade Ana Rukavina koja se od osnutka pa do danas bavi prikupljanjem sredstva za razvoj Hrvatskog registra donora koštane srži te diljem Hrvatske širi svijest o leukemiji raznim akcijama i edukativnim predavanjima.

Zaklada trenutno broji 62 960 potencijalnih darivatelja u Hrvatskom registru, 60 724 tipiziranih darivatelja te 114 transplantacija iz Hrvatskog registra. 

FOTO: FACEBOOK / ZAKLADAAR