LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

FER obilježava 30 godina od prijave prvog ispita na Studomatu

Iz FER-a su objasnili kako je tekao razvoj Studomata – programskog sučelja tadašnjeg informacijskog sustava studentske službe (ISSS) na uređaju sa zaslonom osjetljivim na dodir.

Iz FER-a su objasnili kako je tekao razvoj Studomata – programskog sučelja tadašnjeg informacijskog sustava studentske službe (ISSS) na uređaju sa zaslonom osjetljivim na dodir.

Prije točno 30 godina, 7. studenoga 1993. godine prijavljen je prvi ispit na studomatu FER-a. Radi se o programskom sučelju tadašnjeg informacijskog sustava studentske službe (ISSS) na uređaju koji je imao zaslon osjetljiv na dodir.
 

„Idejni začetnik studomata bio je Predrag Pale. Prvu verziju studomata razvili su Vedran Mornar, Dubravka Pukljak Zoković i Hrvoje Zoković.“ – stoji u objavi na stranici FER-a.


Projekt ISSS pokrenut je 1990. godine na inicijativu tadašnjeg dekana Ivana Ilića, a za njegovu provedbu bio je zadužen Damir Kalpić. On je već ranije imao pokušaj informatizacije, a osobito važnu ulogu u organizaciji i osmišljavanju ISSS sustava imao je i Slavko Krajcar – budući dekan.

Ipak, za sustav su im bili potrebni zasloni na dodir koje je trebalo nabaviti iz inozemstva, dok su ormari za smještaj računala, pisača i sličnog napravljeni u FER-ovim radionicama.
 

„U prostoru ispred Studentske službe postavljena su dva studomata koja su bila na raspolaganju studentima 24 sata 7 dana u tjednu i omogućavala im prijavu i odjavu ispita, ispis potvrda za različite svrhe, pregled rezultata ispita i  ostalih podataka sadržanih u ISSS.“ – stoji u objavi Fakulteta.


Razvoj Informacijskog sustava visokih učilišta u RH – ISVU započeo je 1999. godine pod vodstvom Mirte Baranović, a 2012. godine sustav je predan Sveučilišnom računskom centru (SRCE) koji o njemu vodi brigu, održava ga i nadograđuje.

Usporedno s time, na FER-u je razvijen Informacijski sustav studentske prehrane (iksice) pod palicom Vedrana Mornara.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA