LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Europski dan jezika

U obilježavanje današnjeg dana uključilo se niz institucija i organizacija širom Europe pripremom raznih aktivnosti i događanja.

U obilježavanje današnjeg dana uključilo se niz institucija i organizacija širom Europe pripremom raznih aktivnosti i događanja.

Vijeće Europe potaknulo je 2001. obilježavanje Europskog dana jezika svake godine 26. rujna. Promicanje i čuvanje jezične i kulturne raznolikosti, poticanje na učenje jezika u svim razdobljima života i povećanje međukulturnog razumijevanja, neki su od ciljeva koje Vijeće Europe nastoji promovirati uspostavom ovoga dana.

Poznavanje i govorenje više stranih jezika neke su od ključnih vještina prilikom traženja zaposlenja te su neophodne za studij u inozemstvu. No, u današnje vrijeme ipak u Europi postoji velik broj djece, mladih i odraslih koji nemaju razvijene čak ni osnovne jezične vještine. Jedna od glavnih poruka današnjeg dana je da su upravo jezične vještine nužnost i pravo svake osobe.

Imajući te ciljeve i poruke u vidu, u obilježavanje današnjeg dana uključilo se niz institucija i organizacija širom Europe i svijeta pripremom raznih aktivnosti i događanja. Proslavi su se priključili i hrvatski gradovi. Tako se danas u Zagrebu na Europskom trgu održava Jezični café o kojem smo već pisali.

Varaždinci su pripremili zanimljivi program na Franjevačkom trgu. Organizator događanja je udruga „Europski kulturni krug - EKULT“ koja promiče, razvija i unapređuje upotrebu njemačkog jezika u Hrvatskoj. U ovaj događaj uključene su škole iz Varaždinske i Međimurske županije. Učenici tih škola prezentirat će prigodne suvenire. Očekuje se i nagradni kviz te zabavni program za posjetitelje.

Pučko otvoreno učilište "Ante Babić" Umag pripremilo je povodom Europskog dana jezika promidžbu učenja stranih jezika koja će se odvijati u atriju učilišta u ponedjeljak, 28. rujna, a namijenjena je svim zainteresiranim građanima. Organizatori su pripremili kratke tečajeve stranih jezika koje će držati volonteri iz Europske volonterske službe.

Pregled svih događanja možete provjeriti na mrežnim stranicama Europskog dana jezika gdje možete pronaći i zanimljive činjenice o jezicima, online igrice za testiranje jezičnih znanja i vještina te brojne korisne materijale i savjete za učenje jezika. Profites-en bien!

FOTO: FLICKR/ERIC ANDRESEN