LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Danas je Međunarodni dan bez plastičnih vrećica, evo zašto ih trebamo prestati koristiti

Plastične vrećice štetne su za okoliš, ljude i životinje, a zamijeniti ih možete s nekoliko izvrsnih alternativa.

Plastične vrećice štetne su za okoliš, ljude i životinje, a zamijeniti ih možete s nekoliko izvrsnih alternativa.

Neki od vas odavno su zamijenili plastične vrećice platnenima ili nekim drugim, dugotrajnijim vrećicama. A za one koji nisu, danas je savršena prilika za početak jer se upravo na današnji dan, 3. srpnja, obilježava Međunarodni dan bez plastičnih vrećica. Ovo su neki od razloga zašto biste trebali napraviti prijelaz s plastičnih na dugotrajnije vrećice, prema stranici Ekovjesnik.

1.  Zagađuje prirodu

Oko osam milijuna tona plastike godišnje završi u morima i oceanima, a prema istraživanju Svjetskog fonda za prirodu, čak 95% otpada koji pluta i taloži se Sredozemnim morem, ali i drugim morima, čini upravo plastika.

2. Ne razgrađuje se

Za razgradnju jedne vrećice potrebno je od 100 do 500 godina, ovisno o uvjetima u kojima se razgrađuje.

3. Teško se recikliraju

Izuzetno ih je komplicirano za reciklirati zato što ih je teško odvojiti a da se s njima ne povuče još nešto, ali i gotovo ih je nemoguće očistiti od raznih tvari.

4. Loše su za zdravlje ljudi

Plastika se uvukla u svaki dio naše planete, pa tako i u ljudsko tijelo. Neka su istraživanja pokazala da tjedno u tijelo unesemo oko pet grama plastike, što je slično količini plastike koja se nalazi u kreditnoj kartici.

5. Nastaju od fosilnih goriva

Zbog takvog načina proizvodnje, plastika pridonosi zagađenju okoliša i globalnom zatopljenju.

Umjesto plastičnih vrećica možete koristiti platnene, od jute, od stare odjeće (stare traperice ili suknje) te papirnate vrećice.
 

FOTO: UNSPLASH