LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Dan u znaku Davida Bowieja

Današnji je dan obilježio David Bowie. Rođen je prije 70 godina, 8. siječnja 1947., a na isti je datum, na svoj 69. rođendan, prošle godine objavio i svoj posljednji album „Blackstar“.

Današnji je dan obilježio David Bowie. Rođen je prije 70 godina, 8. siječnja 1947., a na isti je datum, na svoj 69. rođendan, prošle godine objavio i svoj posljednji album „Blackstar“.

Današnji datum, 8. siječanj, obilježio je život Davida Bowieja – David Bowie obilježio je današnji datum. Kako god uzmete, 8. je siječanj dan u znaku ovoga legendarnog umjetnika. Na ovaj se datum 1947. rodio u Londonu, kao David Robert James, a na isti je datum prošle godine objavio i svoj posljednji album Blackstar, dva dana prije svoje smrti.

Bowie je od malih nogu pokazivao interes za glazbu, čemu je podosta pridonijela njegova obitelj. S trinaest je godina počeo svirati saksofon, koji mu je poklonila majka, uz oca je slušao R&B, Rock and Rollblues, a uz polubrata Terryja upoznao se sa suvremenim džezom. Terry je kasnije završio u mentalnoj bolnici, što je progonilo Bowieja dobar dio života te poslužilo kao inspiracija u njegovim pjesmama Jump They Say i All the Madmen.

U početcima glazbene karijere, početkom 60-ih, svirao je blues s raznim bendovima pod imenom Davy Jones, no uskoro je promijenio prezime u Bowie kako ga se ne bi mijenjalo s pjevačem i glumcem Davyjem Jonesom iz grupe The Monkees. Novo je prezime inspirirano junakom Jimijem Bowiejem poznatom po Bowie nožu.

Bowie je izdao ukupno čak 26 albuma. Prvi je album jednostavno nazvao David Bowie (1967.). godine 1969. izdaje pjesmu Space Oddity, prvu koja je postigla velik uspjeh, a Bowie je inspiraciju za pjesmu dobio pogledavši film 2001: Odiseja u svemiru. Godinu kasnije izdaje album The Man Who Sold the World (1970.) i ženi se Angelom Barnett, no brak se nije pokazao uspješnim, pa su se 1980., nakon godina što su živjeli odvojeno, rastali.

FOTO: Pinterest

Pjevač je bio poznat po čestim i velikim promjenama glazbenoga stila, ali i vanjskoga izgleda. godine 1971. to iskazuje pjesmom Changes, a 1972. promjenom cjelokupnoga imidža. Kao najava novoga albuma The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars Bowie boji kosu u crveno i nosi divlje futurističke kostime. Ovaj je album bio vrlo uspješan. Urodio je rock klasicima, kao što su Ziggy StardustMoonage Daydream, te najavio novo doba rock glazbe. Iduće su godine obilježile nove promjene. Do sredine sedamdesetih prošao je cijelu skalu preobrazbi. S porastom slave, porasli su i Bowiejevi problemi s drogom, koje je riješio kad se preselio u Berlin. Ondje se počeo baviti i slikarstvom te izdao tri albuma Berlinske trilogije.

Bowie počinje producirati albume za Lou Reeda i Iggy Popa, radi obrade pjesama popularnih bendova te surađuje s poznatim glazbenicima. Suradnja s Johnom Lennonom i Carlosom Alomarom na pjesmi Fame rezultirala je i slavom u Americi, gdje je zauzeo 1. mjesto top liste. Ondje Bowie započinje i svoju glumačku karijeru. godine 1976. igra glavnu ulogu u filmu The Man Who Fell to Earth, a 1980. na Broadwayu glumi u predstavi The Elephant Man, za što je dobio pohvale kritike. Iste se godine seli u New York. godine 1983. objavljuje album Let's Dance te singl Under Pressure s grupom Queen, koji je, naravno, također postao velik hit i postao broj 1 na britanskoj top ljestvici. U tim je godinama Bowie balansirao između glazbe i glume, zbog čega je patila njegova glazbena karijera, unatoč brojnim suradnjama s poznatim glazbenicima, kao što su Tina Turner, Iggy Pop, Mick Jagger. Paralelno s glumom snima i skladbe za filmove, a kasnije čak i za videoigru. Kraće vrijeme surađuje s glazbenicima Reevesom Gabrelsom, Tonyjem i Huntom Salesom u Tin Machineu. Izdaju dva albuma – Tin Machine (1989.) i Tin Machine II (1991.) – no ni jedan nije doživio veći uspjeh. Uskoro se razilaze i Bowie započinje solo karijeru te 1993. izdaje uspješniji album Black Tie White Noise, koji je opisao kao vjenčani dar novoj supruzi – supermodelu Iman.

FOTO: Wikimedia

Devedesetih ponovno eksperimentira s glazbom te postaje član institucije Rock and Roll Hall of Fame. 2000-ih Bowie održava brojne koncerte i objavljuje nove albume, a 2004. radi pauzu nakon srčanoga udara, koji je doživio tijekom nastupa u Njemačkoj. Godinu dana kasnije potpuno se oporavio i vratio na scenu, a 2006. dobio je i Grammyja za životno djelo. Idućih godina izdaje album The Next Day te kolekciju najboljih hitova Nothing Has Changed, a 2015. surađuje na rock mjuziklu Lazarus. Na svoj 69. rođendan, 8. siječnja 2016., izdaje svoj posljednji album Blackstar, za koji je njegov prijatelj i producent Tony Visconti na Facebooku napisao kako je to njegov oproštajni dar jer je dva dana kasnije preminuo od raka. Njegova je smrt pogodila brojne obožavatelje diljem svijeta, ali i brojne velike glazbenike na koje je utjecao, kao što su Iggy Pop, The Rolling Stones, Kanye West i Madonna.

FOTO: FLICKR