LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Dan svjesnosti o pingvinima

U povodu obilježavanja Dana svjesnosti o pingvinima donosimo vam deset zanimljivih činjenica o ovim predivnim životinjama.

U povodu obilježavanja Dana svjesnosti o pingvinima donosimo vam deset zanimljivih činjenica o ovim predivnim životinjama.

Na današnji dan obilježava se Dan svjesnosti o pingvinima kako bi se upozorilo na potrebu zaštite njihovih prirodnih staništa. Ove životinje su zbog svog izgleda i simpatičnog načina kretanja stekle mnoge simpatije diljem svijeta. Povodom današnjeg dana donosimo vam deset zanimljivih činjenica, kako biste saznali više o ovim predivnim životinjama.

1. Pingvini pripadaju skupini od oko 40 vrsta ptica koje ne mogu letjeti. Međutim, oni su ptice koje najbrže plivaju i najdublje rone. Ujedno su i najveće vodene ptice.

2. Svi pingvini žive u južnoj hemisferi, od Antarktika do toplijih voda Galapagosa u blizini ekvatora. Niti jedan pingvin ne živi na Sjevernom polu.

3. Pingvini su poznati kao vrlo društvene ptice. Čak i na moru, pingvini obično plivaju ​​i hrane se u skupinama. Pingvinske kolonije mogu sadržavati i do 1000 jedinki!

4. Crna leđa pomažu pingvinima da se stope s okolinom (morem, kopnom, stijenama…) i na taj način izbjegnu predatore koji ih vrebaju s visine. Bijela boja na trbuhu im pomaže da izbjegnu predatore koji ih vrebaju iz dubina (kada su u vodi).

5. Pingvini se često kreću tako što se sanjkaju na svojim trbusima.

6. Pingvini mogu ostati pod vodom 10 – 15 minuta (carski pingvin i do 20!) prije nego što moraju izroniti kako bi udahnuli zrak.

7. Vid pingvina bolji je pod vodom nego na kopnu. Mnogi znanstvenici vjeruju da su pingvini prilično kratkovidni na kopnu.

8. Pingvini mogu kontrolirati protok krvi u svojim ekstremitetima.

9. Odrasli mužjak carskog pingvina je ptica koja može izdržati najduže bez hrane. Tijekom perioda inkubacije mogu ne jesti oko 115 dana!

10. Pingvini mogu piti slanu vodu jer imaju posebnu žlijezdu koja filtrira sol iz krvotoka.

FOTO: WIKIPEDIA