LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Dan nade za vraćanje dječjeg osmijeha

Današnji se dan diljem svijeta obilježava pod nazivom „Dan nade" s ciljem podizanja svijesti o ugroženim skupinama globalnog stanovništva.

Današnji se dan diljem svijeta obilježava pod nazivom „Dan nade" s ciljem podizanja svijesti o ugroženim skupinama globalnog stanovništva.

Nekoliko milijuna maloljetne djece diljem svijeta pripadaju socijalno ugroženoj skupini. Pojedina djeca žrtve su fizičkog i psihičkog zlostavljanja. Neka su djeca bez jednog ili oba roditelja. Postoje djeca koja nikada nisu čula za čokoladu. Nalazimo se u vremenu kada je velik broj nevine djece žrtva rada s kojim nemaju veze. Radi podizanja svijesti o nevinim dječjim žrtvama proteklih nekoliko godina prve srijede u travnju obilježava se Dan nade. Naglasak je stavljen na pomoć najmlađima koji su neprestano žrtve nasilja, zanemarivanja i gladi.

Upravo se iz tog razloga utemeljila i organizacija ChlidHelp koja je posvećena pomaganju ugroženoj skupini koja se nalazi u teškoj životnoj situaciji. Organizacija je zapravo nastala prije 50 godina pod imenom Međunarodna siročad, a fokusirala se na pomoć američkih vojnika te japanskih žena 60-ih godina prošlog stoljeća. Organizacija je zatim promijenila ime u Children`s Village USA pa zatim u Childhelp USA da bi naposljetku zadržala samo naziv Childhelp.

Predsjednica udruge Child Help Yvonne Fedderson usredotočila se na izradu različitih projekata koji bi pomogli pri sakupljanju novčanih sredstava. Fedderson poručuje da se potrebno aktivirati u vlastitom gradu te početi ni iz čega da bi se na kraju zbilja zaista i pomoglo. Suosnivačica udurge Sara O`Meara zajedno s kolegicom Fedderson posvećuje vrijeme osnivanju različitih organizacija koje humanitarnim radom pomažu djeci diljem svijeta. Na službenoj mrežnoj stranici organizacije možete saznati čitavu povijest Child Helpa, osnivača te pronaći načine i ideje o tome kako i sami možete doprinijeti razvoju zajednice te vratiti osmijeh na dječje lice.

Održana je četvrta Međunarodna konferencija posvećena radu s darovitom djecom u Varaždinu


PHOTO: Pixabay

Hrvatica transformira živote u Tanzaniji: „Iako su uvjeti siromašni, ljudi su zadovoljni malim stvarima.“


Način obilježavanja ovog dana u Americi stvarna je slika modernog svijeta. Naime, na današnji se dan diljem SAD-a pali svijeća s pet fitilja. Nakon toga slijedi pet minuta šutnje, a simbolika broja pet predstavlja upravo broj djece koja dnevno umiru u SAD-u zbog nasilja nad njima. Japan će, primjerice, ovogodišnji program povodom Dana nade posvetiti projektu imena Djeca Fukushime. Diljem države održavat će se radionice i predstave s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za organizaciju i pomoć žrtvama.

Ne treba previše podsjećati da postoje ugrožena djeca diljem svijeta kojima je prijeko potrebna pomoć. Ne treba se ni toga sjetiti samo danima kao što je ovaj danas. Svaki dan treba obraćati pozornost na djecu pored koje prođete u zgradi, na ulici, u tramvaju. Nasilje nad djecom nije nešto što se događa tamo negdje u filmu. Gladno dijete nije tamo negdje na drugom kraju svijeta. Svjedoci smo sve većeg broja siromašnih obitelji i djece i u Hrvatskoj. Uvijek se kaže da na mladima svijet ostaje pa je zato bitno da se upravo mi okrenemo mlađim generacijama. Učlanite su u humanitarne organizacije ili volontirajte. Nekoliko sati tjedno neće vam oduzeti puno, a dat će više nego što možete zamisliti. Donirajte odjeću, igračke i higijenske potrepštine te ono najvažnije - osmijeh. Nada je jedino što i sami imamo u teškim životnim trenucima, a nada je sve što ova djeca imaju upravo sada. 

Danas slavimo Međunarodni dan obrazovanja!


IZVOR: DAYS OF THE YEAR
FOTO: PIXABAY