LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Dan je zagrljaja; evo što znanost kaže o njima

21. siječnja obilježava se dan zagrljaja koji ublažava sve teške emocije. U čemu je tajna njegove snage?

21. siječnja obilježava se dan zagrljaja koji ublažava sve teške emocije. U čemu je tajna njegove snage?

Postoji mnogo načina na koje možete utješiti i oraspoložiti sebe i svoje voljene, a jedan je od najjednostavnijih, ujedno i najefikasnijih, dobar i čvrst zagrljaj. Ako ste ljuti, tužni, depresivni, pa čak i očajni, on vas može značajno smiriti i vratiti u pozitivnije mentalno stanje. Naravno, ne radi se o čarobnom lijeku koji će riješiti sve što muči vas ili osobu koja vam je draga, no pomoći će ublažiti sve teške emocije, a samim time i olakšati racionalno pronalaženje izlaska iz nastale situacije.

Danas, 21. siječnja, obilježava se dan zagrljaja. Dan je to namijenjen iskazivanju ljubavi voljenima i uživanju u svim blagodatima tog jednostavnog čina. A činjenica kako smo velik dio protekle godine proveli socijalno distancirani znači kako nam je fizička bliskost itekako potrebna.

Pitate se u čemu je tajna njegove snage? Znanost kaže kako tijekom zagrljaja mozak proizvodi dvije vrste molekula. Prva su vrsta endorfini, molekule koje su dio sustava za kontrolu boli i koje na tijelo djeluju poput opijatskih analgetika, naprimjer morfija. Druga je vrsta molekula oksitocin koji je primarno poznat kao spoj koji mozak nove majke proizvodi prilikom dojenja te pogoduje povezivanju i stvaranju bliskosti s novorođenčetom. Isti efekt stvara se prilikom zagrljaja dviju osoba koje se vole, bilo da se radi o roditelju i djetetu, braći i sestrama ili dragim prijateljima.

FOTO: PIXABAY