LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Čovjek prvi put poletio u svemir

Sovjetski astronaut Jurij Gagarin 12. travnja 1961. godine postao je prvim čovjekom koji je odletio u svemir.

Sovjetski astronaut Jurij Gagarin 12. travnja 1961. godine postao je prvim čovjekom koji je odletio u svemir.

Prvi čovjekov let u svemir ostvaren je 12. travnja 1961. godine Tada je uspješno lansirana sovjetska svemirska letjelica Vostok 1 s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Inženjer ove letjelice bio je Sergej Koroljov. Posadu letjelice činio je sovjetski astronaut Jurij Gagarin koji je time postao prvi čovjek u svemiru. On je bio smješten u maloj kapsuli rakete koja se danas nalazi u muzeju RKK Energiya u blizini Moskve (naslovna slika).

Vostok 1 letio je u orbiti oko Zemlje na maksimalnoj visini od oko 300 kilometara. Njegov let je trajao 108 minuta. Ovaj povijesni pothvat bio je prekretnica u istraživanju svemira. Time je ujedno SSSR odnio važnu pobjedu nad SAD-om u svemirskoj utrci.

Jurij Gagarin je nakon uspješnog povratka na Zemlju postao nacionalni heroj. Uz brojne nagrade, podignuti su spomenici u njegovu čast te su ulice imenovane po njemu. Nažalost, Gagarin je poginuo 1968. godine u rutinskom letu prilikom testiranja vojnog zrakoplova. Nakon njegove smrti njegov je rodni grad Gžatsk njemu u čast preimenovan u Gagarin.

Ujedinjeni narodi su 2011. godine, 12. travnja proglasili Međunarodnim danom čovjekova leta u svemir (International Day of Human Space Flight) uz poruku da nastavak istraživanja svemira bude u interesu i na korist čitavog čovječanstva.

Upravo 2011. godine bila je 50. godišnjica prvog leta u svemir te je tim povodom napravljen dokumentarni film First Orbit u kojem je rekonstruirano 108 minuta Gagarinova leta. Budući da fotografije iz Vostoka 1 ne postoje, na Međunarodnoj svemirskoj stanici napravljene su snimke onih dijelova Zemlje koje je Jurij Gagarin mogao vidjeti te su tome dodane audio snimke njegovih komentara prilikom leta.

Čitav film možete pogledati na YouTubeu te tako u pratnji Gagarina iskusiti njegov let u svemir. 

FOTO: WIKIPEDIA