LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Christiaan Huygens otkrio Saturnov mjesec Titan

Saturnov mjesec Titan otkriven je prije točno 360 godina.

Saturnov mjesec Titan otkriven je prije točno 360 godina.

Na današnji dan, 25. ožujka 1655. godine, znameniti nizozemski matematičar, astronom i fizičar Christiaan Huygens (1629. – 1695.) otkrio je Saturnov mjesec Titan.  

Nakon otkrića Titana, ispitivao je i Saturnove prstenove pa je 1656. otkrio da se sastoje od stijena.

Maglicu Orion otkrio je i opisao iste godine Njegov crtež maglice, prvi takve vrste, objavljen je u djelu „Systema Saturnium" 1659. Uz pomoć modernog teleskopa, iz maglice je uspio izdvojiti različite zvijezde.

Huygens je razmišljao i o životu na drugim planetima. U svojoj knjizi „Cosmotheoros" zamišljao je kako svemir buja od života vrlo sličnog životu na Zemlji u 17. stoljeću. Liberalna klima u Nizozemskoj ohrabrivala je ovakva nagađanja. Za razliku od njega, filozof Giordano Bruno zbog istih je vjerovanja bio spaljen na lomači 1600. godine

Saturnov mjesec Titan, FOTO: Courtesy NASA/JPL-Caltech

Titan
 

Prvu knjigu o teoriji vjerojatnosti napisao je na nagovor Blaisea Pascala i objavio 1657.

Povjesničari često poistovjećuju Huygensa sa znanstvenom revolucijom. Zapamćen je i po tome što je tvrdio da se svjetlost sastoji od valova. Malo je zapamćen po svojoj ulozi u razvoju modernog integralnog i diferencijalnog računa.

Prekretnicu u računanju vremena predstavlja njegovo otkriće sata s klatnom (patentiran 1657.). Radio je i na izradi točnog sata za pomorsku navigaciju. godine 1658. objavio je knjigu pod nazivom „Horologium“.

U djelu „Horologium Oscillatorium“ (1673.) objavio je matematičke i praktične detalje svojih otkrića. Džepni sat patentira 1675. godine 1684. objavio je djelo „Astroscopia Compendiaria“ u kojem prikazuje svoj novi zračni teleskop (bez cijevi). Izumio je i brojne druge naprave i postupke.

Njemu u čast, svijetla unutrašnjost maglice Orion nosi ime „Huygensova regija“. Također, otkrio je neke dvojne zvijezde i nekoliko interstelarnih maglica.

FOTO: WIKIMEDIA.ORG