LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Četvrte ljetne olimpijske igre uz mnogo zanimljivosti

Olimpijske igre simbol su sporta u današnje vrijeme i pazi se na svako pravilo, no to nije bilo oduvijek tako.

Olimpijske igre simbol su sporta u današnje vrijeme i pazi se na svako pravilo, no to nije bilo oduvijek tako.

Današnjim danom otvorene su četvrte ljetne olimpijske igre koje su se održale u Londonu.

Iako je prvotna lokacija Olimpijskih igra bila Italija, erupcija Vezuva 1908. godine doprinijela je premještanju igara u London.

Iz tog razloga 27. travnja 1908. godine London je postao domaćin četvrtih ljetnih igara.

Svečanost otvaranja olimpijskih igara održala se i tada, ali uz nekoliko zanimljivosti. Neke države odbile su defile iz različitih razloga, primjerice, Finska je trebala ići pod ruskom zastavom i to su odbili, Irci su izostali s defilea jer su trebali nastupati pod zastavom Velike Britanije, Šveđanima nije bila izvješena zastava, a SAD je odbio podići svoju zastavu u čast kralja druge države.

No, ovim igrama započeo je „fair play”, dakle, do tih igara svaka zemlja koja je bila domaćin imala je svoje sudačke zajednice i sudačka pravila, a od ovih igara sudačke službe sastavljene su od sudaca iz različitih zemalja.

Najistaknutiji događaj igara je maratonska utrka u kojoj je do samog cilja vodio Dorando Pietri, međutim, potpuno iscrpljen, na samom je stadionu par puta krivo skrenuo te su ga kroz cilj doslovno prenijela dva gledatelja.

Na igrama se natjecalo u 23 discipline, među kojima su i jeu de paume, igra slična tenisu, i rackets, igra slična skvošu. Na igrama su sudjelovale samo 22 države.  

FOTO: HTTP://WWW.RADIOSAMOBOR.HR