LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Čarobnjak uz kojeg su odrasle generacije

Neki ga obožavaju, drugima je malo manje drag, ali nema osobe koja nije barem čula za Harryja Pottera ili pogledala koji film. Prisjetimo se najpoznatijeg čarobnjaka na svijetu 19 godina nakon izlaska prve knjige serijala.

Neki ga obožavaju, drugima je malo manje drag, ali nema osobe koja nije barem čula za Harryja Pottera ili pogledala koji film. Prisjetimo se najpoznatijeg čarobnjaka na svijetu 19 godina nakon izlaska prve knjige serijala.

Harry Potter serijal je od sedam knjiga i osam filmova koji prate sudbinu čarobnjaka i vještica koji pohađaju Školu čarobnjaštva i vještičarenja Hogwarts i bore se za život protiv crnog maga Voldemorta. Serijal je stekao planetarnu popularnost knjige su prodane u više od 400 milijuna primjeraka, spisateljica je osvojila brojne nagrade i ubrzo nakon objave prvog romana postala jedna od najbogatijih osoba Velike Britanije. Autorica knjiga sudjelovala je i u izradi scenarija za film, tako da obožavatelji knjiga nisu ni filmovima razočarani.

Joanna Rowling pisala je i prije Harryja Pottera, no svjetsku slavu stekla je tek nizom knjiga o čarobnjačkom svijetu. Nakon stečene diplome na Sveučilištu Exeter preselila se u London, a sama navodi da je ideju o čarobnjaku koji se bori protiv mračnih sila dobila vozeći se vlakom iz Manchestera u London. Joanna Rowling bila je siromašna, živjela je kod sestre od socijalne pomoći te je pisala po edinburškim kafićima.

Kad je napisala roman Harry Potter i kamen mudraca imala je problema s pronalaženjem izdavača. Naime, roman je dvanaest puta odbijen, a nakon što je objavljen u nakladi Bloomsbury Publishinga 26. lipnja 1997., život J. K. Rowling zauvijek se promijenio. Manje je poznato i da je izdavačev savjet bio da Joanna objavi prvu knjigu pod pseudonimom jer su smatrali da dječaci neće biti zainteresirani za čitanje knjige koju je napisala žena. Budući da nije imala srednje ime, Joanna je uzela bakino ime Kathleen i tako stvorila jedan od najpoznatijih književničkih pseudonima na svijetu.

Nakon prve knjige uspjesi su se samo redali, sve knjige prevedene su na 67 svjetskih jezika, a posljednje su četiri postale su najbrže prodane knjige u povijesti. Obožavatelji su s nestrpljenjem čekali svaki novi nastavak, a većina glumaca afirmirala se ulogama upravo u tim filmovima.

Harry Potter knjige, FOTO: Flickr

Knjige o Harryju Potteru prate sudbine čarobnjaka i vještica koji pohađaju tajnu školu Hogwarts. Harry Potter je siroče koje su odgojili teta i tetak jer mu je roditelje ubio crni mag Lord Voldemort dok je on još bio beba, a njega nije uspio ubiti iako mu je to bila namjera. Njegovi bezjački rođaci pokušali su zatajiti od njega magijsko podrijetlo pa je Harry, kad je saznao da je čarobnjak, bačen u svijet Hogwartsa potpuno nepripremljen. Tamo je stekao prijatelje koji su se s njim borili za život, ali i neprijatelje koji su im zagorčavali živote.

Svaki roman predstavlja razdoblje od jedne školske godine, tijekom koje Harry i prijatelji savladavaju mnoge prepreke, a na kraju koje se uglavnom bori protiv Voldemorta. Iznimka je knjiga Harry Potter i zatočenik Azkabana jer u njoj Harry upoznaje velikog prijatelja svojih roditelja i svog kuma Siriusa Blacka koji je obavijen velom tajni, a čija je smrt u petom romanu rastužila fanove diljem svijeta. Kroz šest romana čitatelji prate Harryjeve zgode i nezgode, bore se s njim i strahuju za njega, a sve kulminira u romanu Harry Potter i darovi smrti u kojem Harry napokon pobjeđuje sile zla, ali i u kojemu dolazi do značajnih preokreta u odnosima među likovima.

U epilogu posljednjeg romana saznaje se i što se s likovima zbilo godinama poslije, a kada je J. K. Rowling početkom godine najavila da će pisati i nastavak u kojem će se radnja odvijati oko iduće generacije Pottera, neke je obožavatelje oduševila, dok drugi smatraju da je sedam romana bilo dovoljno. Romani su začinjeni emocijama, ljubavnim vezama likova, njihovim svađama, pokazivanjem slabosti i međusobne podrške. Osim što su romani zanimljivi, i poučni su – uče nas temeljnim životnim vrijednostima, važnosti prijatelja i obitelji te da zajedništvo i ljubav sve pobjeđuju.

Hogwarts, FOTO: Flickr

Za kraj vam donosimo 10 zanimljivih činjenica o serijalu koje možda niste znali:

1. Moto Hogwartsa je „Draco domiens nunquam titillandus“, što znači „Ne diraj uspavanog zmaja“.

2. „Avada Kevadra“ potječe od aramejske fraze „Abhadda kedhabhra“ i znači „nestati poput ovog svijeta“.

3. J. K. Rowling prva je spisateljica koja je zahvaljujući knjizi zaradila milijarde. 

4. Vozač i kondukter Moćnog autobusa Ernie i Stanley dobili su ime po spisateljičinim djedovima.

5. Glumica koja je glumila Plačljivu Myrtle ima čak 37 godina i najstarija je od svih glumaca koji su igrali učenike škole Hogwarts.

6. Jedan od najuspješnijih pjevača svih vremena, Michael Jackson, htio je skladati glazbu za filmove o Harryju Potteru, no spisateljica nije bila uvjerena da je on pravi čovjek za to pa ga je odbila. 

7. „Vol De Mort“ na francuskom znači „let smrti“.

8. „Dumbledore“ je stara engleska riječ za bumbara.

9. Najpoznatiji čarobnjak Merlin bio je Slytherin.

10. J. K. Rowling je rekla da su svi likovi smišljeni prema njenim vlastitim vrlinama i manama.

FOTO: FLICKR