LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Bruce Springsteen objavio jednu od najvećih pjesama svih vremena – „Born in the U.S.A.“

Na današnji je dan Bruce Springsteen objavio jednu od svojih najpoznatijih, ali i jednu od najčešće pogrešno interpretiranih pjesama – „Born in the U.S.A.“

Na današnji je dan Bruce Springsteen objavio jednu od svojih najpoznatijih, ali i jednu od najčešće pogrešno interpretiranih pjesama – „Born in the U.S.A.“

Born in the U.S.A., I was born in the U.S.A. Born in the U.S.A., born in the U.S.A. (...) – stihovi su koje svi znaju. No, malokome je poznato da je ovaj hit Brucea SpringsteenaBorn in the U.S.A. – objavljen upravo na današnji dan, 4. lipnja 1984. godine Također, koliko ju god puta preslušali, nismo sigurni da smo svi doživjeli i razumjeli ostatak stihova. Zato vam donosimo nekoliko zanimljivosti o ovoj slavnoj pjesmi.

  • Springsteen u pjesmi govori o američkim veteranima iz Vijetnama, odnosno o problemima s kojima su se susreli prilikom povratka u SAD. Bio je to prvi rat u kojemu SAD nije pobijedio. Dok su ostali veterani bili dočekani poput heroja, oni koji su se borili u Vijetnamu uglavnom su bili izignorirani.
  • Originalni je naslov bio Vietnam. No kad je redatelj Paul Schrader Springsteenu poslao scenarij filma Born In The U.S.A., o rock bendu koji se bori sa životom i religijom, pjevač je odlučio promijeniti ime pjesme. Film je objavljen 1985., no previše ga se povezivalo s pjesmom koja je na kraju polučila veću slavu od filma. Ipak, Springsteen mu je djelomično vratio uslugu napisavši pjesmu Light Of Day, koja je postala glavnim soundtrackom filma.
  • Kad smo napisali da vjerojatno mnogi od nas nisu razumjeli stihove, itekako smo bili u pravu. Naime, ova je pjesma jedna od najčešće pogrešno interpretiranih pjesama ikad. Mnogi su ju tumačili kao patriotsku pjesmu o američkom ponosu, iako govori upravo suprotno – kritizira američku vlast. Springsteen je smatra jednom od najboljih svojih pjesama, ali smeta mu upravo ta činjenica da je mnogi ne razumiju i krivo tumače.

Naslovnica albuma, FOTO: Flickr

  • Ovo je prva i naslovna pjesma istoimenog albuma Born In The U.S.A. jednog od najpopularnijih albuma u svijetu – prodanog u preko 18 milijuna kopija. 
  • Pogrešnim interpretacijama pridružio se i Ronald Reagan koji je otišao i korak dalje. Naime, Reagan je svoju interpretaciju Springsteenove pjesme iskoristio u političkoj kampanji, izjavivši u svojemu govoru da američka budućnost počiva na tisućama snova u srcima Amerikanaca, a posebno u poruci nade u pjesmama kojima se mnogi mladi Amerikanci dive, kao što je ona Brucea Springsteena; a njegov je posao da im pomogne ostvariti snove. Springsteen je jednom prilikom izjavio kako se duhovni dio, dio o nadi, nalazi u refrenima njegovih pjesama, što može dovesti do pogrešnih interpretacija, dok se blues i svakodnevna realnost nalaze u detaljima u stihovima.
  • Proizvođač automobila Chrysler ponudio je Springsteenu 12 milijuna dolara za korištenje ove pjesme i njegovog lika u svojoj kampanji. On je ponudu odbio, kao i mnoge druge. Naime, Springsteen nikad nije dopuštao da se njegova glazba koristi u svrhu prodaje nekog proizvoda.
  • Pjesma je inspirirala slavnu fotografkinju Annie Leibovitz koja je Springsteena fotografirala okrenutog prema američkoj zastavi. Točnije, fotografija prikazuje njegovu stražnjicu s američkom zastavom u pozadini. Fotografija je završila na naslovnici albuma, a neki su je tumačili kao prikaz Springsteenova uriniranja po zastavi.

Max Weinberg i Bruce Springsteen, FOTO: Wikimedia
  • Bubnjarski solo na kraju pjesme bio je potpuno improviziran. Naime, prilikom snimanja pjesme, kad je Bruce otpjevao svoj dio, okrenuo se bubnjaru Maxu Weinbergu i dao mu znak da slijedi njegov dio, u kojemu se Weinberg itekako iskazao.
  • Bruce je na turnejama 1996. i 1999. pjesmu izvodio u akustičnoj verziji jer je želio biti siguran da ju je publika dobro razumjela.
  • S istim ju je ciljem tijekom 1984. i 1985. recitirao. Kritičar Greil Marcus u tom je kontekstu napisao kako je upravo to nerazumijevanje ključ za porast Springsteenove popularnosti, što je istovremeno i dokaz da ljudi čuju ono što žele čuti.

FOTO: FLICKR