LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svjetski dan glazbe

5 razloga zašto je glazba dobra za mentalno zdravlje

Na današnji dan obilježavamo Svjetski dan glazbe, a tim povodom donosimo vam nekoliko činjenica koje pokazuju da je glazba itekako dobra za naše mentalno zdravlje.

Na današnji dan obilježavamo Svjetski dan glazbe, a tim povodom donosimo vam nekoliko činjenica koje pokazuju da je glazba itekako dobra za naše mentalno zdravlje.

Sve više istraživanja, a i osobnih iskustava pokazuje da glazba ima povoljne učinke na mentalno zdravlje. O tome govori i činjenica da se terapija glazbom koristi u tretmanu anksioznosti, depresije i drugih teškoća, a uz to povoljno djeluje i na održavanje mentalno zdravlja. Glazba nas istovremeno i zabavlja i liječi, i to na načine koje donosimo u nastavku. 

Glazba smanjuje stres 
Istraživanja pokazuju da ambijentalna glazba može smanjiti stres i utjecati na to da se osjećamo smireno i opušteno. Sljedeći put kada morate raditi na stresnom zadatku, pustite si neke opuštajuće note i vjerujemo da će vam biti lakše. 

Glazba poboljšava fokus
Vrijeme je ispitnih rokova, a uz vrućine i sve ostalo što nam odnosi pažnju, nekad je doista teško koncentrirati se. Zato je tu glazba koja ne samo da nam pomaže vratiti fokus, već nam pomaže i da zadacima koji nas očekuju pristupimo bez pritiska i stresa.

Uz glazbu se prisjećamo
Glazba aktivira područja mozga povezana sa sjećanjem i emocijama, što objašnjava zašto nas prava pjesma može u trenutku vratiti u školsko razdoblje, na maturalac ili u noć zabavnog ljetnog izlaska.

Glazba pomaže s nesanicom
Glazba nas opušta i smanjuje utjecaj stvari koje nas stresiraju, a uz to nam pomaže i zaspati. U istraživanju iz 2018., 62% ispitanika koji pate od nesanice istaknulo je kako koristi glazbu da lakše utonu u san.

Glazba je uvijek uz nas
Glazba se, kako ističe Hrvatski zavod za javno zdravstvo, uvijek može uklopiti u svih pet aktivnosti za poboljšanje mentalnog zdravlja: uz glazbu se možemo kretati, povezati se s drugima, učiti nove stvari, obraćati pažnju na svijet oko sebe i uzvratiti drugima.
FOTO: UNSPLASH