LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

212 godina od početka ekspedicije "Lewis i Clark"

Prije 212 godina u istraživanje sjeverozapada Amerike krenula je ekspedicija "Lewis i Clark". Po završetku istraživačkog pohoda postali su prvi Europljani koji su kopnenim putem s istoka došli do Pacifičkog oceana.

Prije 212 godina u istraživanje sjeverozapada Amerike krenula je ekspedicija "Lewis i Clark". Po završetku istraživačkog pohoda postali su prvi Europljani koji su kopnenim putem s istoka došli do Pacifičkog oceana.

Godinu dana nakon što je SAD udvostručio svoj teritorij kupnjom Louisiane, ekspedicija Lewis i Clark napustila je St. Louis u Missouriju s ciljem istraživanja sjeverozapada od rijeke Mississippi do Pacifičkog oceana.

Čak i prije no što je američka vlada završila pregovore s Francuskom za kupnju teritorija, predsjednik Thomas Jefferson odredio je da će njegov privatni tajnik Meriwether Lewis i vojni kapetan William Clark krenuti prema današnjem sjeverozapadnom dijelu SAD-a. Ekspedicija je započela 14. svibnja 1804. godine pod nazivom Corps of Discovery, a sastojala se od 45 muškaraca od kojih se približno 33 vratilo živo i zdravo.

Putovali su trima brodovima, dvama manjima i glavnim, sedamnaest-metarskim predvodnikom. U studenom su joj se, kao predvoditelji ekspedicije, pridružili francusko-kanadski trgovac krznom Toussaint Charbonneau i njegova žena Indijanka Sacagawea. Grupa je provela zimu u današnjoj Sjevernoj Dakoti, a zatim je prešla današnju Montanu gdje je prvi put vidjela Rocky Mountains. S druge strane Continental Dividea srela je Sacagaweaino pleme koje im je prodalo konje za nastavak ekspedicije kroz planine Bitterroot.

Nakon što su prošli kroz opasne brzace rijeka Clearwater i Snake u kanuima, istraživači su došli do mirne rijeke Columbia kojom su stigli do mora. Do Pacifičkog su oceana stigli 8. studenoga 1805. te su postali prvi europski istraživači kojima je to uspjelo kopnenim putem s istoka. Tijekom zime napravili su pauzu, a zatim su se počeli vraćati u St. Louis.

Nakon gotovo dvije i pol godine, 23. rujna 1806. godine, vratili su se u grad s mnoštvom informacija o neistraženim predjelima SAD-a. 

FOTO: WIKIPEDIA