LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Laura Rudak

18. studenog: Europski dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja

Nažalost, uz sve prednosti koje nam nosi svakodnevno korištenje tehnologije i interneta, najčešće žrtve većinom su djeca.

Nažalost, uz sve prednosti koje nam nosi svakodnevno korištenje tehnologije i interneta, najčešće žrtve većinom su djeca.

Od 2015. godine svakog 18.11. obilježava se Europski dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja pa tako i ove, 2020. godine. Ciljevi Vijeća Europe jesu osvijestiti javnost o seksualnom iskorištavanju i zlostavljanju djece i dati informacije kako ih spriječiti, promovirati ratifikaciju Lanzarotske konvencije i potaknuti javne rasprave o zaštiti djece kako bi što efikasnije spriječili stigmatizaciju žrtava. Nasilje nad djecom podrazumijeva sve oblike nasilja nad ljudima mlađima od 18 godina. Postoje razni oblici nasilja nad djecom, a neki su od njih fizičko, seksualno i emocionalno zanemarivanje i zlostavljanje od strane roditelja i drugih autoriteta. Podatci Vijeća Europe pokazuju da je 1 od 5 djece žrtva nekog oblika seksualnog nasilja.


Povodom Europskog dana Vijeće Europe svake godine napravi kratku brošuru kako bi upozorilo i stavilo fokus na postojeće probleme povezane sa zaštitom djece, a ovogodišnje izdanje fokusirano je na sprečavanje rizičnog ponašanja djece korištenjem tehnologija i dijeljenjem seksualnih sadržaja (slika i/ili videa). Nažalost, uz sve prednosti koje nam nosi svakodnevno korištenje tehnologije i interneta, najčešće njihove žrtve većinom su djeca. Iako ih se upozorava da ne dijele osobne informacije i slike na internetu, pritisak vršnjaka/inja, kao i nepoznatih osoba koje djeca upoznaju na internetu, katkad zna biti više nego dovoljan da neko od njih podijeli svoje privatne slike, pa i videe, čime stavljaju sebe u rizik. Vijeće Europe ističe kako je presudno da se razviju programi koji mogu spriječiti dijeljenje takvog sadržaja zbog kojih mogu završiti kao žrtve seksualnog nasilja.


Srećom, nije sve stalo na pisanoj riječi. Nasilje nad djecom može se spriječiti reagiranjem na njega i zahtijevanjem od institucija koje se bave rizikom i zaštitom da se nešto učini po tom pitanju. Jeste li ikada čuli za Lanzarotsku konvenciju? Lanzarotska konvencija ili Konvencija Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja nastala je 2007. godine s ciljem kriminaliziranja svih vrsta seksualnog nasilja nad djecom. Države koje potpišu Lanzarotsku konvenciju obvezuju se na usvajanje posebnih mjera za sprečavanje seksualnog nasilja, kazneni progon počinitelja i zaštitu djece žrtava. Svih 47 država članica Vijeća Europe potpisalo je, a 46 država ratificiralo Konvenciju (Albanija, Andora, Armenija, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Malta, Republika Moldavija, Monako, Crna Gora, Nizozemska, Sjeverna Makedonija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Ruska Federacija, San Marino, Srbija, Slovačka Republika, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo). Tunis je također pristupio Konvenciji i tako postao prva država izvan Europe koja je to učinila. Osim Lanzarotske Konvencije, postoji i rezolucija Svjetske zdravstvene organizacije iz 2016. čija je uloga jačanje uloge zdravstvenog sustava u okviru nacionalnog rješavanja nasilja, posebno nad ženama i djecom. Neki od ciljeva te rezolucije jesu suradnja s međunarodnim organizacijama u inicijativama poput Globalnog partnerstva za zaustavljanje nasilja nad djecom, Zajedno za djevojčice, Savez za prevenciju nasilja. Osim toga, radi se na razvitku i širenju raznih dokumenata za sprečavanje i reagiranje na nasilje nad djecom, podržavaju se zemlje u provedbi strategija prevencije zlostavljanja itd.


Zašto je ovo sve bitno? Donosimo nekoliko statističkih činjenica Svjetske zdravstvene organizacije:

  • 3 od 4 djece u dobi od 2 do 4 godine redovito proživljava fizičko i/ili psihičko nasilje od strane roditelja/njegovatelja
  • svaka 5 žena i 1 od 13 muškaraca izjavljuju kako su bili seksualno zlostavljani kao dijete, do svoje 17 godine
  • 120 milijuna djevojaka i mladih žena mlađih od 20 godina pretrpjelo je neki oblik prisilnog seksualnog kontakta
  • stalna briga, edukacija, potpora roditeljima i roditelja te jačanje zakona koji kažnjavaju nasilje mogu smanjiti rizike od ponovnog zlostavljanja.

Više informacija i savjeta možete pronaći na ovom linku.


Na sljedećim linkovima možete pogledati nekoliko interaktivnih videa za djecu o seksualnom zlostavljanju:

  • The Lake  kratki dokumentarac o važnosti razgovora unutar obitelji ako se dogodi seksualno zlostavljanje
  • Keep Me Safe  kratki informativni video o tome što se događa iza kulisa borbe protiv seksualnog zlostavljanja djece
  • Tell Someone You Trust  animirani film prilagođen za djecu kako bi lakše shvatila kako postupiti i kome se obratiti ako dožive seksualno nasilje
  • Kiko And The Hand  animirani film prilagođen djeci koji objašnjava kakav je fizički dodir dopušten, a kakav nije.

Čuvajte svoje najbliže i dobro ih slušajte ako imaju što reći. Izreka Šutnja je zlato ne vrijedi u ovom slučaju.
 

Tekst je nastao u okviru projekta Kutak ravnopravnosti koji provodi Ženska soba – Centar za seksualna prava u partnerstvu s Centrom za razvoj mladih. Ovaj projekt financira Središnji državni ured za demografiju i mlade. Sadržaj ovog teksta u isključivoj je odgovornosti Udruge Ženska soba – Centar za seksualna prava.

FOTO: UNSPLASH