LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

120. godišnjica otvorenja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu

Povodom današnjeg dana možete besplatno posjetiti izložbu o povijesti kazališne zgrade te pogledati predstavu „Vučjak“ Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana.

Povodom današnjeg dana možete besplatno posjetiti izložbu o povijesti kazališne zgrade te pogledati predstavu „Vučjak“ Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana.

Austrijski car i hrvatsko-ugarski kralj Franjo Josip I. svečano je otvorio novu zgradu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 14. listopada 1895. godine Hrvatsko narodno kazalište započelo je svoju djelatnost u lipnju 1840. godine junačkom igrom Ivana Kukuljevića Sakcinskog Juran i Sofija. Kazalište je imalo sjedište u zgradi na Gornjem gradu koju je podigao zagrebački veletrgovac Kristofor Stanković.

Gornjogradsko kazalište nije bilo primjereno tehnički opremljeno te je postojala potreba za izgradnjom novoga. Tome je dodatno doprinio potres 1880. godine koji je znatno oštetio kazališnu zgradu. Hrvatski ban Khuen-Héderváry odredio je Sajmišni trg, današnji Trg maršala Tita, kao mjesto njegove izgradnje te angažirao austrijske arhitekte Ferdinanda Fellnera i Hermanna Helmera za izradu projekta nove zgrade. Gradnja je započela 1894. godine te je u kratkom vremenu, za četiri mjeseca, podignut krov te se nastavilo s unutarnjim radovima. Novi kazališni intendant Stjepan Miletić predložio je da svečani zastor za kazalište izradi Vlaho Bukovac.

Vlaho Bukovac, Hrvatski preporod (svečani zastor Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu), FOTO: Wikipedia

Franjo Josip otvorio je kazalište simboličnom gestom, udarcem srebrnim čekićem po balkonskom stupu pročelja zgrade. Na otvaranju se okupilo mnoštvo Zagrepčana, ali nisu svi bili zadovoljni kraljevom politikom. Ban Khuen-Héderváry pozvao je kralja u Zagreb kako bi mu pokazao da je uspio smiriti Hrvatsku i podčiniti ju ugarskoj vlasti. S time se nisu složili zagrebački studenti koji su povodom kraljeva posjeta demonstrativno spalili mađarsku zastavu na Trgu bana Josipa Jelačića. Oni su bili kažnjeni isključivanjem sa Sveučilišta u Zagrebu te su studij morali nastaviti na drugim europskim fakultetima.

Svečano otvorenje nove zgrade HNK u Zagrebu, FOTO: Wikipedia

Danas, povodom 120. godišnjice otvaranja nove zgrade, studente pozivamo, ne na demonstracije, već na besplatan posjet izložbi o povijesti kazališne zgrade koja je postavljena u foyeru kazališta te na besplatnu predstavu Vučjak Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana. Na izložbi će biti predstavljena originalna građa o izgradnji i otvaranju zgrade HNK, na primjer građevinske dozvole, plakati, srebrni čekić koji je držao Franjo Josip, rad kipara Roberta Frangeša Mihanovića, te će biti prikazani i dokumentarni filmovi. Izložba je otvorena od 16 do 19 sati, dok predstava Vučjak započinje u 19:30.

Ako danas ne stignete u kazalište, svakako iskoristite mogućnost posebne pretplate za studente i srednjoškolce koja obuhvaća vrhunske premijerne i reprizne drame te opernu i baletnu predstavu. Više o ovoj akciji možete saznati na mrežnim stranicama HNK u Zagrebu. Ne propustite u svojim studentskim danima uživati i u kulturnoj ponudi glavnoga grada!

FOTO: WIKIPEDIA/ROBERTA F.