LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

101. obljetnica smrti Gavrila Principa, čovjeka čijim je potezom započeo Prvi svjetski rat

Na današnji je dan prije 101 godinu preminuo Gavrilo Princip. Nakon uspješnog atentata na prijestolonasljednika Austro-Ugarskog Carstva i njegovu suprugu Sofiju, započeo je Prvi svjetski rat.

Na današnji je dan prije 101 godinu preminuo Gavrilo Princip. Nakon uspješnog atentata na prijestolonasljednika Austro-Ugarskog Carstva i njegovu suprugu Sofiju, započeo je Prvi svjetski rat.

Gavrilo Princip rođen je 1894. u zapadnoj Bosni. S trinaest je godina napustio rodno mjesto kako bi studirao u Sarajevu. Dobrovoljno se prijavio za srpsku vojnu službu u balkanskim ratovima 1912. i 1913, ali bio je odbijen zbog svog krhkog zdravlja. Razočaran, utjehu je potražio u radikalnom nacionalizmu te se priključio pokretu Mlada Bosna koji su osnovali studenti i pripravnici s revolucionarnim idejama.

Uskoro se pročuo glas o dolasku prijestolonasljednika Austro-Ugarskog Carstva, nadvojvode Franje Ferdinanda, a članovi Mlade Bosne isplanirali su atentat. Uz pomoć srpske terorističke organizacije Crna Ruka, pripremili su oružje koje je uključivalo bombe, revolvere i kapsule s cijanidom kojima su namjeravali počiniti samoubojstvo nakon izvršenja atentata.

28. lipnja 1914. godine Franjo Ferdinand sa svojom je suprugom Sofijom stigao u Sarajevo. Članovi Mlade Bosne bacili su bombu na automobil sa svojim žrtvama, ali ona je promašila cilj i ranila časnika i prolaznike. Fatalni je udarac zatim zadao devetnaestogodišnji Gavrilo Princip koji je, nakon što se automobil zaustavio na uglu, pucao na Franju Ferdinanda i suprugu Sofiju. Taj je događaj obilježio početak Prvog svjetskog rata.

Na današnji dan: bizarno ubojstvo mladog nogometaša zbog – autogola


Gavrilo Princip preminuo je na današnji dan 1918. godine od tuberkuloze, nakon svega četiri godine provedene u zatvoru u Češkoj.

IZVOR: HISTORY
FOTO: FLICKR