LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povodom Dana trivijalnosti u SAD-u

Zašto su igre znanja i trivijalnosti korisne studentima

Napokon imate opravdanje da gnjavite prijatelje nevažnim činjenicama.

Napokon imate opravdanje da gnjavite prijatelje nevažnim činjenicama.

Iako se Dan igara znanja (Trivia Day) obilježava u SAD-u, odlučili smo pobliže objasniti o čemu je riječ, budući da su kvizovi u kojima se traži znanje popularni među studentima,. Osim toga, navest ćemo zašto ova natjecanja u pamćenju nevažnih činjenica ipak mogu biti korisna.

Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku, trivijalno je nešto što je prazno, isprazno, nebitno, obično i bezvrijedno, a dolazi od latinske riječi trivialis koja znači običan. Među prvima koji su englesku riječ trivia upotrijebili za kviz o nevažnim činjenicama bili su studenti američkog Sveučilišta Columbia, Ed Goodgold i Dan Carlinsky, u šezdesetim godinama prošlog stoljeća. Uskoro se ta riječ počela koristiti za nebitne i manje poznate činjenice općeg znanja.

Društvena igra Trivial Pursuit izumljena je 1979. godine te je još više doprinijela popularizaciji kvizova trivijalnosti. Dan trivijalnosti u SAD-u obilježava se 4. siječnja svake godine te, iako se ne zna točno podrijetlo njegova nastanka, mnogi smatraju da se održava upravo u čast te igre. Obilježavanjem toga dana želi se istaknuti važnost trivijalnosti u razvoju ljudske znatiželje, znanja i zabave.

Tog se dana u američkim školama i obiteljima igraju igre i kvizovi u kojima se traži znanje nevažnih činjenica. Međutim, ti kvizovi mogu biti korisni i nama studentima.

Kao prvo, oni su dobra vježba za poboljšanje pamćenja i razmišljanja. Pamćenjem, a potom i odgovaranjem na pitanja o trivijalnostima, vježba se rad mozga budući da se traže odgovori iz različitih područja: sporta, povijesti, matematike, jezika. Što smo bolji u tim igrama, lakše ćemo usvojiti nove sposobnosti, bit će nam bolja koncentracija te ćemo brže izvoditi već naučene vještine.

Te igre ujedno tjeraju naš mozak da radi pod pritiskom. Što smo više naučeni na takav rad, lakše ćemo misliti i funkcionirati u stresnim situacijama, na primjer na ispitu.

Također, ti kvizovi predstavljaju zabavan i opušten način učenja uz puno smijeha. Učeći na takav način smanjujemo stres. Prijateljsko nadmetanje može poboljšati raspoloženje, društvene igre uvijek prati puno smijeha, a zadovoljstvo pobjede da ne spominjemo.

Za kraj, donosimo nekoliko trivijalnosti koje vam mogu dobro doći u sljedećem kvizu:

  • Nijedan komad papira ne može se savinuti više od sedam puta.
  • Taylor Swift je 2010. godine osvojila više Grammyja (4) nego Elvis Presley u čitavoj svojoj karijeri (3).
  • Vatikanska banka jedina omogućuje svojim korisnicima da na bankomatima obavljaju transakcije na latinskom jeziku.
  • Samo ženke komarca grizu ljude.
  • Znanost koja proučava ljubljenje naziva se filematologija.
  • Google se u početku zvao BackRub.
  • Daniel Radcliffe je koristio ukupno 160 naočala tijekom snimanja Harryja Pottera.
  • Kralj srce (herc) je jedini kralj u špilu karata koji nema brkove. 
FOTO: TUMBLR