LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Poslastica za knjgoljupce

Zagreb Book Festival se vraća i ove godine tematizira klimatske promjene

​​​​​​​Književnost nam daje okvir u kojem možemo sagledati cjelovitiju sliku našeg svijeta i povijesnih događaja, može nas učiniti empatičnijim i dalekovidnijim kako bismo bili otvoreni za nova iskustva, poručuju organizatori festivala.

​​​​​​​Književnost nam daje okvir u kojem možemo sagledati cjelovitiju sliku našeg svijeta i povijesnih događaja, može nas učiniti empatičnijim i dalekovidnijim kako bismo bili otvoreni za nova iskustva, poručuju organizatori festivala.

Nakon teških pandemijskih godina ovoga se proljeća Zagreb Book Festival vraća osnažen i hvata se u koštac s jednim od najvećih problema današnjice – klimatskim promjenama. Ako ne sad, kad? Ako ne svi mi, tko će? Tako bi se u najkraćem mogao sažeti moto ovogodišnjeg Zagreb Book Festival, osmog po redu. Održat će se od 23. do 28. svibnja u Zagrebu.
– Iza nas su dvije neizvjesne godine koje je obilježila pandemija. U jeku smo novog sukoba na europskom kontinentu. Nikada tako jasno kao danas nismo bili suočeni sa spoznajom koliko je krhka prirodna ravnoteža, odnosno koliko lako može biti uništeno sve ono što smo smatrali konstantom. Neodgovoran odnos ljudi prema okolišu predstavlja jedan od osnovnih problema suvremene civilizacije s kojim je najuže povezana i sudbina ljudske vrste. Ako smo išta naučili to je da nam kvaliteta života na našem planetu u budućnosti ovisi prije svega o našem poštovanju prirode i njezina sklada. – objašnjavaju organizatori. 
I zato ovogodišnji Zagreb Book Festival nosi naziv Apokalipsa danas: ili o odnosu prirode i društva. U promišljanju ove aktualne teme Festival će otići korak dalje te pojam preslikati na ostale segmente ljudskog života, društva i umjetnosti. O mnogim važnim temama vezanim uz klimatske promjene promišljat će se, razgovarati i debatirati s četrdesetak domaćih i stranih književnika, publicista, novinara i znanstvenika.

Među gostima Festivala naći će se Andri Snaer Magnason, Eva Meijer, Dunja Mazzocco Drvar, Rachida Lamrabet, Tena Štivičić, Ivana Bašić, Dalibor Šimpraga, Adriana Škunca, Maja Telišman Prtenjak, Marija Andrijašević, Dražen Šimleša, Karmen Ratković, Edo Popović, Mirela Holy, Saša Ceci, Velimir Grgić i drugi.

Dotaknut će se tema poput odnosa pojedinaca prema prirodi, odnosa politike prema prirodi i ekologiji, razmotriti znanstvena upozorenja o posljedicama klimatskih promjena, bliže upoznati ekofeminizam, osvijestiti poziciju pojedinca u odnosu prema prirodi, poslušati predivnu poeziju, ali i raspraviti pitanja što je tako privlačno u teorijama zavjere, što je biblioterapija i odakle dolazi sjaj kratke priče.
 
U sklopu ovogodišnjeg programa, Zagreb Book Festival ugostit će i važan međunarodni projekt Every Story Matters (Svaka priča je važna) koji se bavi osvješćivanjem uloge književnosti, posebno one za djecu i mlade, u izgradnji otvorenog demokratskog društva. Projekt Every Story Matters počiva na premisi da svatko ima pravo otkrivati literaturu i stvarati priče, bez obzira na svoju socijalno-ekonomsku ili kulturnu pozadinu, spol, seksualne sklonosti ili mentalne i fizičke sposobnosti.
 
Ovogodišnji Zagreb Book Festival održat će se u samom centru grada u prostorima Ritma grada i Knjižare Ljevak te će program biti popraćen i posebnom festivalskom prodajom knjiga.

Književnost nam daje okvir u kojem možemo sagledati cjelovitiju sliku našeg svijeta i povijesnih događaja, može nas učiniti empatičnijim i dalekovidnijim kako bismo bili otvoreni za nova iskustva. U svjetlu toga, tema festivala jedna je od onih koja svojom dubinom i sveobuhvatnošću natkriljuje svako književno djelo, svaki razgovor o društvenim pomacima, rasvjetljavajući uvjete našeg života na zemlji i u društvu. Zato neka šest predivnih dana u zadnjem tjednu svibnja vaše odredište bude Ritam grada, Knjižara Ljevak i Zagreb Book Festival, poručuju organizatori. 
FOTO: UNSPLASH