LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Održan projekt Čitaj, pitaj

Za mlade autore na hrvatskoj književnoj sceni definitivno ima mjesta!

Na književnom događanju u organizaciji udruge Centar za razvoj mladih održana je panel-rasprava na kojoj su Sara Malić, Vigor Vukotić i Luka Tripalo razgovarali o tome što znači biti uspješan mladi autor u 21. stoljeću. Održan je i kviz o književnosti na filmu te razmjena knjiga.

Na književnom događanju u organizaciji udruge Centar za razvoj mladih održana je panel-rasprava na kojoj su Sara Malić, Vigor Vukotić i Luka Tripalo razgovarali o tome što znači biti uspješan mladi autor u 21. stoljeću. Održan je i kviz o književnosti na filmu te razmjena knjiga.

Tko su mladi autori u Hrvatskoj, gdje možemo čitati njihova djela, jesu li uspješni i što uopće znači biti uspješan mladi autor u 21. stoljeću – samo su neka od pitanja postavljenih na projektu Čitaj, pitaj – književnom događaju u organizaciji udruge Centar za razvoj mladih. Ovogodišnje izdanje, održano 24. studenog u Stablu znanja – powered by A1, drugi je po redu CERM-ov projekt posvećen književnosti. Naime, prošle je godine održana prva inačica pod nazivom Dan knjiga na kojoj se raspravljalo o književnosti na društvenim mrežama. 

Gošće panel-rasprave Što znači biti (uspješan) mladi autor u 21. stoljeću?, kojom je započelo ovogodišnje događanje – Sara Malić, Vigor Vukotić i Luka Tripalo – pokušali su dati odgovore na ta pitanja. U razgovoru, koji je moderirala Maja Babić, voditeljica projekta Čitaj, pitaj i volonterka CERM-a, zaključili su kako, usprkos popularnom mišljenju, postoje načini da se čuje mlade autore. Oni često objavljuju na društvenim mrežama, gostuju na raznim književnim događanjima, objavljuju svoja djela u časopisima, osvajaju književna priznanja, a nerijetko i objavljuju knjige. Ukratko, za njih na književnoj sceni u Hrvatskoj definitivno ima mjesta. 


Ipak, iako afirmacija u obliku priznanja jest uspjeh, dobivanje nagrada i pobjede na natječajima – složili su se panelisti – nije jedino mjerilo uspjeha ni jedini cilj mladih književnika. Oni pišu za sebe, pišu jer vole književnost, pišu jer aktivno promišljaju o svijetu unutar i oko sebe te pišu jer imaju puno toga za reći. Dakle, biti uspješan mladi autor u 21. stoljeću, nametnuo se zaključak, znači pisati. 

Nakon što su panelisti dali odgovore na pitanja znatiželjne publike, održan je kviz o književnosti na filmu u kojem su mogli sudjelovati svi posjetitelji projekta. Na 30 pitanja o poznatim ekranizacijama književnih djela, od klasika poput Ponosa i predrasuda do modernih klasika poput Harryja Pottera, svi su sudionici spretno odgovarali. Vjerujemo da su ih na odlične rezultate koje su postigli motivirale i nagrade koje su organizatori pripremili u suradnji sa sponzorima projekta, izdavačkim kućama Vuković & Runjić i Znanje. Naime, za treće mjesto na kvizu dodijeljene su četiri knjige, za drugo šest, a pobjednica kviza osvojila je čak osam knjiga. 

No, organizatori su se pobrinuli da nitko ne ode kući bez nove knjige. U sklopu razmjene knjiga Šalji dalje svatko od posjetitelja mogao je donijeti knjigu, zamijeniti je nekom koju je donio netko drugi, a svoju proslijediti dalje. Vjerujemo kako će im se one koje su udomili svidjeti, ali i potaknuti ih na refleksiju i razgovor jer književnost ne živi samo između korica knjiga, ona živi i u razgovoru – razgovoru čitatelja s autorom, čitatelja s čitateljem i autora s autorom. Čitaj, pitaj pravi je pokazatelj toga. 
FOTO: SARA MILIĆ / TASH_PHOTO