LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Festival glumca

Vukovarsko-srijemska županija 24. put slavi glumca, kazalište i umjetničko stvaralaštvo

Ove se godine održava 24. izdanje Festivala glumca. Stanovnici Vinkovaca, Vukovara, Iloka, Otoka i Županje moći će pogledati 18 predstava prema izboru glumca Siniše Ružića. Festival koji je osnovan 1994. godine posvećen je glumcu i slavi njegovo umjetničko stvaralaštvo.

Ove se godine održava 24. izdanje Festivala glumca. Stanovnici Vinkovaca, Vukovara, Iloka, Otoka i Županje moći će pogledati 18 predstava prema izboru glumca Siniše Ružića. Festival koji je osnovan 1994. godine posvećen je glumcu i slavi njegovo umjetničko stvaralaštvo.

Ovogodišnji Festival glumca počinje 12. svibnja, a sve se predstave izvode u pet gradova Vukovarsko-srijemske županije – Vinkovcima, Iloku, Otoku, Vukovaru i Županji. Festival završava 20. svibnja dodjelom nagrada i priznanja svim laureatima u Lovačkom domu Kunjevci u Vinkovcima u kojem će se s početkom u 12 sati održati i tradicionalno Glumačko sijelo.

Publika ima priliku pogledati 18 kazališnih predstava i izuzetnih umjetničkih ostvarenja prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije. Izbornik, glumac Siniša Ružić, imao je težak zadatak da od 60 prijavljenih predstava izabere 18 najboljih. Glumac ističe kako se pri izboru vodio kriterijima domaćeg teksta i regionalne raznolikosti.

– Nastojao sam da što više zahvatim sve hrvatske krajeve i domaći tekst, a tijekom odabira nametnula se tema koju bih mogao opisati kao Žensko pismo-žensko autorstvo-žensko poduzetništvo. Također sam želio progurati one koji su nedovoljno medijski pristuni, a to zaslužuju, i teme koje pridonose dijalogu u društvu. –

Neke od predstava koje će igrati u gradovima Vukovarsko-srijemske su: Gavellina Kao na nebu, Kerempuhova Traži se novi suprug, Velika zvjerka, Demokracija, Cabaret Splićanke, (Slučajni) perverznjak Gradskoga kazališta Joza Ivakić Vinkovci i druge. Najmlađi će moći uživati u vlastitom programu na kojem se nalaze predstave Durica – Male ljubavi, Bijeli jelen i 2,14h.

Festival ima i bogat popratni program u sklopu kojega će se održati večer poezije Glumci pjesnici u Kavani Aurelia u Vinkovcima, a domaćica ovogodišnjeg festivala, glumica Marija Sekelez, ugostit će posjetitelje na Salašu Tena u Vinkovcima. Osim toga, u atriju vinkovačkog hotela Admiral održat će se Mali noćni glumački razgovori, a u svim gradovima županije možete pratiti Susrete kazališnih akademija.

Festival glumca održava se od 1994., a utemeljili su ga Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Vukovarsko-srijemska županija. Primarno je posvećen glumcu i njegovom umjetničkom stvaralaštvu i kao takav ostaje jedini festival u Hrvatskoj u čijem je središtu isključivo glumac. Glumci su izbornici, domaćini i članovi ocjenjivačkog suda koji dodjeljuju nagrade Fabijan Šovagović, Ivo Fici, Nevenka Filipović i Vanja Drach. Zanimljivo je da se, uz 24. Festival glumca, ove godine u Vinkovcima obilježava i 100 godina kazališnog života i 85. godišnjica smrti Joze Ivakića čije ime nosi vinkovačko kazalište. 

Dodatne informacije potražite na internetskoj ili Facebook stranici festivala. 

FOTO: FACEBOOK