LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Baletna premijera riječkog HNK

VIDEO: „Plamteća voda” – ples suprotnosti uz jake emocije i snažnu umjetničku poruku

– Taj vječni proces sukobljavanja suprotnosti nastojao sam izraziti metaforičkim slikama podcrtanim vrlo jakim emocijama te se nadam da će ih i publika osjetiti. – izjavio je koreograf Andonis Foniadakis.

– Taj vječni proces sukobljavanja suprotnosti nastojao sam izraziti metaforičkim slikama podcrtanim vrlo jakim emocijama te se nadam da će ih i publika osjetiti. – izjavio je koreograf Andonis Foniadakis.

Svega mjesec i pol nakon premijere baleta Čipka, baletni ansambl HNK-a Ivana pl. Zajca najavio je svoju novu premijeru – baletno-plesnu Plamteću vodu glasovitog europskog i svjetskog koreografa Andonisa Foniadakisa, koja je dio programskog pravca Doba moći projekta EPK – Rijeka 2020. Zakazana je za 27. srpnja 2020. u 21:00

Kako je naglasila ravnateljica riječkoga Baleta Maša Kolar, protekla dva mjeseca bila su vrlo intenzivna i plodonosna za baletni ansambl koji je na vrhuncu spremnosti i jedva čeka ponovno izaći pred publiku.

– Zahvaljujući projektu EPK ansambl je ponovno, po drugi put, radio s koreografom koji je prominentno ime, osobnost koja plijeni pažnju u europskom i svjetskom plesnom svijetu te zahvaljujući kojem se i riječki ansambl pozicionira na europskoj plesnoj sceni. Međutim, s Andonisom Foniadakisom vrlo je zahtjevno raditi, on je autor i koreograf koji plesače dovodi do fizičkih i mentalnih krajnosti, ali i savršenih rezultata. – rekla je.

Govoreći o svojoj novoj predstavi, Andonis Foniadakis, koji je s riječkim ansamblom prije godinu dana ostvario inovativan i začudno atraktivan ples na trampolinima uz Ravelov Bolero, naglasio je kako je Plamteća voda prvo dobila naslov, spoj kontradikcija, kao polazišnu ideju nakon koje je krenuo u promišljanje projekta.

– Budući da radimo u posebnim uvjetima i vrlo izazovnom vremenu obilježenom pandemijom, koje se u predstavi izravno ne dotičemo, moja je ideja bila upravo naglašavanje suprotnosti, kao što su voda i vatra, te koreografijom i pokretom ispričati ono što postoji od početka svijeta pa sve do aktualnog trenutka: nesigurnosti, nestabilnosti, fragilnost i ranjivost ljudskog roda koji pak zajedništvom postaje iznimno moćna snaga koja uspijeva preživjeti. Taj vječni proces sukobljavanja suprotnosti nastojao sam izraziti metaforičkim slikama podcrtanim vrlo jakim emocijama te se nadam da će ih i publika osjetiti. – izjavio je.

Članovi ansambla Marta Kanazir, Maria Matarranz, Svebor Zgurić i Nicola Prato složili su se da je rad na projektu bio, i fizički i mentalno, ekstremno zahtjevan te pomicao njihove osobne granice, ali da je istodobno upravo zato bio i posebno inspirativan i motivirajuć. Nakon razdoblja izolacije, a u vremenu neizvjesnosti koje nas je sve promijenio, odgovornost je umjetnika, kako kažu, da reagiraju i u vrijeme krize pošalju svoju umjetničku poruku. Andonis Foniadakis potom je naglasio kako žele poslati poruku da svijet naprosto ne može bez umjetnosti, i to ne samo zato što mnogim umjetnicima egzistencija ovisi o mogućnosti stvaranja, već zato što je umjetnost ogledalo svijeta koji se prema tom odrazu može korigirati te slati osjećaj i viziju nade.

Direktorica EPK – Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota rekla je kako je predstava dio programskog pravca Doba moći jer, iako se ne bavi poviješću, postavlja pitanja cijeloj civilizaciji i otvara važne teme poput vode kao jednog od resursa bez kojih život nije moguć.

Uz dramaturga i koreografa Andonisa Foniadakisa, autorski tim čine skladatelj Julien Jean-Pascal Tarride, scenograf i oblikovatelj svjetla A. Birmpilis & CO. te kostimograf Anastasios Soforoniou (za Mesvor Consulting Ltd.). A plešu redom članice i članovi riječkoga Baleta: Emanuel Amuchastegui, Marta Kanazir, Ksenija Krutova, Maria Matarranz de las Heras, Laura Orlić, Carlos Huerta Pardo, Tilman Patzak, Morgan Perez, Nicola Prato, Tea Rušin, Ali Tabbouch i Svebor Zgurić.

FOTO: FANNI TUTEK HAJNAL