LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
34. Marulićevi dani

Veliko književno i znanstveno događanje ususret 500. obljetnici smrti Marka Marulića

U Splitu se od 21. do 23. travnja održavaju 34. Marulićevi dani, posvećeni književnosti, znanosti i kulturi.

U Splitu se od 21. do 23. travnja održavaju 34. Marulićevi dani, posvećeni književnosti, znanosti i kulturi.

U Splitu uskoro započinje književno i znanstveno događanje 34. Marulićevi dani u organizaciji Književnog kruga Split - Marulianum, uz podršku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te u partnerstvu sa Sveučilištem u Splitu. Ti dani, posvećeni književnosti, znanosti i kulturi, održavat će se od 21. do 23. travnja, pružajući posjetiteljima priliku da uživaju u nizu događanja koja slave naslijeđe Marka Marulića, istaknutog hrvatskog humanista.

Svečano otvorenje programa održava se u nedjelju, 21. travnja u 17 sati, u Zavodu HAZU u Palači Milesi, Trg braće Radić 7. Na otvorenju će se obratiti Josip Vrandečić u ime Književnog kruga Split, Kažimir Hraste u ime HAZU te Hrvojka Mihanović-Salopek u ime Društva hrvatskih književnika.
 

Drugog dana, program će započeti u 8:30 u Sveučilišnoj galeriji, gdje će se održati otvorenje skupa Colloquium Marulianum XXXIV: Marko Marulić i hrvatska renesansa. Pozdravne riječi uputit će Marko Trogrlić, predsjednik Književnog kruga Split, Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, te Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija RH.

U istom danu, u 18 sati, u Sveučilišnoj knjižnici, bit će predstavljen prvi engleski prijevod Marulićeve Davidijade. Prevoditelj Edward Mulholland, koji je posvetio dvadesetak godina prevođenju Marulićevih djela, predstavit će to izdanje. Uz predstavljanje Davidijade, bit će otvorena i izložba Marko Marulić, splitski začinjavac i europski humanist te će biti predstavljene prigodne publikacije (Marulus tuus i katalog, KKS-Marulianum). O izložbi će govoriti Mihaela Kovačić i Luka Marković.

Marulićevi dani završit će se u utorak u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, okruglim stolom Marul kakva ne poznajemo. Među sudionicima će biti Bruna Bebić, Neven Jovanović, Ivan Lupić i Dino Milinović.
 

Marulianum, kao centar za proučavanje Marka Marulića i njegova humanističkoga kruga, osnovan je u svibnju 1995. i od tada kontinuirano promiče naslijeđe ovog iznimnog hrvatskog humanista. Uz sve navedeno, Marulianum će se posebno posvetiti obilježavanju ovogodišnje petstote obljetnice smrti Marka Marulića, koji je ostavio dubok trag u hrvatskoj i europskoj književnoj baštini.
 

Više informacija o programu i događanjima dostupno je na poveznici.

FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA