LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bogat kulturni program

Ususret 10. Festivalu tolerancije - JFF Zagreb

Danas, 31. ožujka, održana je konferencija za novinare povodom 10. Festivala tolerancije - JFF Zagreb koji su predstavili direktorica Nataša Popović i dvostruki oskarovac Branko Lustig. Festival će se održati od 9. do 15. travnja, a predstavljen je i bogat kulturni program festivala.

Danas, 31. ožujka, održana je konferencija za novinare povodom 10. Festivala tolerancije - JFF Zagreb koji su predstavili direktorica Nataša Popović i dvostruki oskarovac Branko Lustig. Festival će se održati od 9. do 15. travnja, a predstavljen je i bogat kulturni program festivala.

Danas, 31. ožujka, održana je konferencija za novinare povodom 10. Festivala tolerancije - JFF Zagreb koji su predstavili direktorica Nataša Popović i dvostruki oskarovac Branko Lustig. Festival će se održati od 9. do 15. travnja u dva kina - Kinu Tuškanac i Kinu Europa, a predstavljen je i bogat kulturni program festivala koji uključuje igrane, dokumentarne i kratke filmove, edukacijska jutra, diskusije, predavanja, izložbe i glazbeni program. Također, ulaz na sve projekcije je slobodan.

Nadalje, kulturni program započet će fotografskom izložbom From Afar Alessandra Pensoa koja kroz fotografije prikazuje migrantsku krizu koju je Penso proučavao i bilježio od 2009. godine pa do danas, prateći balkansku rutu. Djelo pripovijeda priču izbjeglica, azilanata i migranata koji su stigli u Europu nakon nezamislivih putovanja i istražuje utjecaj promjena i protuslovlja europskog pristupa imigraciji i prihvaćanju na ulazima u EU. Fotografsku izložbu možete pogledati od 5. travnja u Laubi, a predstavit će ju sam fotograf.

Izložba From Afar Alessandra Pensoa, FOTO: Facebook
 
Sukladno problematici kojom se bavi spomenuta fotografska izložba bit će održan okrugli stol pod nazivom Izazovi Europe, u suradnji s Talijanskim kulturnim institutom, Laubom i UNHCR-om.

Uz predstavnike europskih institucija, ali i uz sudjelovanje studenata i javnosti analizirat će se iz različitih perspektiva vjerojatno najveća društvena kriza 21. stoljeća kako bismo došli do cjelovitijeg razumijevanja njezinih uzroka i posljedica te zajednički promišljali o budućnosti Europe.  

Danas, u 2016. godini, u Europskoj uniji još uvijek nije pronađen zajednički dogovor i odgovor na izazove koji su postavljeni dolaskom stotina tisuća izbjeglica. Pojam "izbjeglička kriza" je među glavnim temama u javnoj raspravi, kao posljedica nezapamćenog broja izbjeglica i migranata koji preko Sredozemnog mora ili preko jugoistočne Europe traže azil u Europskoj uniji. Većina tih ljudi dolazi iz Sirije te u manjoj mjeri iz Afganistana i Iraka, ali i iz podsaharske Afrike, Pakistana i zapadnog Balkana. Europska unija i njezine države članice bore se i traže načine kako se nositi s "krizom izbjegličkog vala" i to na više područja: kroz financijsku pomoć, pomoć zemljama na ruti kao i zemljama s velikim brojem izbjeglica i azilanata.

Pristupajući problematici izbjegličke krize, raspravljat će se o graničnim politikama i kontrolama unutar schengenskog prostora, o (ne)prihvaćanju kvote izbjeglica diljem Europe, problematici papirologije i dokumenata izbjeglica, integraciji migranata i izbjeglica u europskim društvima te o raslojavanju koje se pojavilo između država članica EU, a koje dovodi u pitanje solidarnost unutar Unije.  

Okrugli stol održat će se u četvrtak 7. travnja u Laubi s početkom u 17h.

Sudionici okruglog stola:

Giuseppe di Caro - predstavnik UNHCR-a u Republici Hrvatskoj

Thomas E. Schultze - Veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj 

Branko Baričević - voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj,  predstavnik “Liječnika bez granica” 

Alessandro Penso - autor fotografske izložbe.  

 

Sve ostale informacije možete pronaći na službenoj stranici Festivala ili na njihovoj Facebook stranici.

 

Dođite, naučite nešto novo, raspravljajte, diskutirajte, razgovarajte, uživajte u bogatom kulturnom programu, odličnim filmovima i zabavite se!

 

FOTO: FACEBOOK