LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Rijeci

„Usta puna prava”: Studentice izvele performans sa zanimljivom porukom

Šest studentica odlučile su se kritički osvrnuti na inertnost studentske populacije i na probleme i nedostatke sveučilišnog obrazovnog sustava. 

Šest studentica odlučile su se kritički osvrnuti na inertnost studentske populacije i na probleme i nedostatke sveučilišnog obrazovnog sustava. 

U sklopu EU projekta They Live: Student lives revealed through context-based art practices 8. lipnja 2022. na Sveučilišnom kampusu u Rijeci, studentice Sveučilišta u Rijeci izvele su performans sa zanimljivom porukom.

Pefrormans pod nazivom Usta puna prava dotiče se problema s kojima se suočavaju studenti.  Zašto ne pričamo o problemima? Kako možemo svi skupa biti odgovorniji? Zašto nam studiranje oduzima više nego daje? Zašto asistente vidimo više nego profesore? Zašto je studiranje tako skupo? Kako da preživim studiranje? pitanja su koja su studentice postavile, prenosi Novi list.

Tim pitanjem, šest studentica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci odlučile su se kritički osvrnuti na inertnost studentske populacije i na probleme i nedostatke sveučilišnog obrazovnog sustava. 

Performans ide tako da studentice iščitaju svoje probleme i pitanja odgovornim institucijama s listova papira. Potom ih jedu, te ih tako prozivaju. Cilj performansa je potaknuti studente na angažman, uključiti studentsku populaciju u proizvodnju suvremene umjetnosti te umrežavanje s umjetničkim inicijativama na lokalnoj kulturnoj sceni.

Osim produkcije performansa, angažman studenata planira se realizirati pokretanjem aktivističke studentske inicijative – platforme za umrežavanje studenata s različitih fakulteta te informiranje studenata o vlastitim pravima, a kako bi kao informirani pojedinci mogli biti aktivni sudionici studentskog života.

Sa studenticama su na performans surađivale i riječka umjetnica Nika Rukavina te kustosica projekta Marina Tkalčić, a studentice koje su sudjelovale su Leonida Cris Manojlovski, Mara Klanjac, Sarah Klešin, Katarina Kožul, Ana Marija Lončar, Agata Marić.
FOTO: PEXELS