LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Orguljski festival

Uskoro se održava Barokni super-talent show; ulaz je besplatan

– Mladi će se glazbenici boriti za glasove publike kako bi osvojili nagradu Barokni super-talent izvodeći djela baroknih majstora – Bacha, Vivaldija, Buxtehudea i Fingera. – ističu s Muzičke akademije.

– Mladi će se glazbenici boriti za glasove publike kako bi osvojili nagradu Barokni super-talent izvodeći djela baroknih majstora – Bacha, Vivaldija, Buxtehudea i Fingera. – ističu s Muzičke akademije.

U dvorani Václav Huml Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu uskoro će se održati Barokni super-talent show – drugi koncert Orguljskog festivala Anabasis. Zakazan je za 24. studenog 2020. u 19:00. 

– Mladi će se glazbenici boriti za glasove publike kako bi osvojili nagradu Barokni super-talent izvodeći djela baroknih majstora – Bacha, Vivaldija, Buxtehudea i Fingera. Za vrijeme brojanja glasova publike, nastupit će i gost iznenađenja – orguljaš Krešimir Klarić koji će na popularnu temu improvizirati četveroglasnu fugu. Po završetku koncerta sudionicima će biti dodijeljene diplome i utješne nagrade za sudjelovanje, dok će pobjednik primiti glavnu nagradu Barokni super-talent. – poručuju s Muzičke akademije.

Valja napomenuti da je ulaz na koncerte festivala besplatan. Program, kao i sve dodatne informacije nalaze se na službenoj web-stranici te na Facebook događaju
 
S Akademije pojašnjavaju što sve festival Anabasis donosi već nekoliko akademskih godina:

 – Nove orgulje Muzičke akademije u dvorani Huml koje je sagradila tvrtka Eisenbarth iz Passaua, od samog postavljanja u rujnu 2016, zaživjele su kroz Orguljski festival Anabasis. Prekrasan instrument zaokružena, uravnotežena i topla homogenog zvuka te rafiniranih soloregistara ne samo da svojom kvalitetom ispunjava zahtjeve održavanja nastave, već pruža mogućnost muziciranja i održavanja koncerata orguljske i komorne glazbe u dvorani Huml. Koncertni ciklus Anabasis ostvaruje se u suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, uz sudjelovanje studenata Muzičke akademije i Instituta za crkvenu glazbu.

Festival već petu akademsku godinu donosi osam tematski osmišljenih koncerata na kojima se na interdisciplinaran način predstavlja orguljska literatura u suglasju riječi, slike i zvuka. Teme koncerata obuhvaćaju različita stilska razdoblja te obrađuju različite aspekte poimanja glazbe kroz povijest. Dvoranski prostor Akademije omogućava i predstavljanje svjetovnije strane orgulja, instrumenta koji sam po sebi već nosi uvriježenu konotaciju sakralnosti. Svjetovnost se tako očituje kroz programski koncept koji je proširen i na prigodničarske teme sa svrhom da se oslobodi kreativnost i glazbeno promišljanje sudionika.

Uz Eisenbarthove orgulje studenti muziciraju na pozitivu i portativu, novosagrađenim instrumentima iz Umjetničke radionice Heferer, a koncert u siječnju održava se na Riegerovim orguljama u dvorani Blagoje Bersa.

FOTO: PIXABAY