LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kiparska izložba

Uskoro otvorenje studentske izložbe na kojoj su sve skulpture napravljene od recikliranih materijala

U Galeriji SKC u Rijeci sutra, 16. srpnja, održat će se otvorenje kiparske izložbe studentice Matee Zeman pod nazivom „Priroda tehnike_tehnika prirode”.

U Galeriji SKC u Rijeci sutra, 16. srpnja, održat će se otvorenje kiparske izložbe studentice Matee Zeman pod nazivom „Priroda tehnike_tehnika prirode”.

U petak, 16. srpnja 2021. godine, s početkom u 20 sati u Galeriji SKC, održat će se otvorenje diplomske izložbe Priroda tehnike_tehnika prirode, studentice Matee Zeman.

 

Izložba Priroda tehnike_tehnika prirode, rezultat je diplomskog rada naziva Funkcionalna skulptura ili sve je skulptura. Matea Zeman magistra je kulturalnih studija i APURI diplomantica, modula kiparstvo. U svom radu preispituje umjetnost i (s)kul(p)turu današnjice:

– U vremenu postmodernizma i eklekticizma, uzorka (stereotipa) i kiča, prouzrokovanog tehnologijom i konzumerizmom, važno je skulpturi dati funkciju kako bi pronašla put običnih domova i pridonijela individualizmu i personaliziranosti, a pritom izbjegla standardiziranost i kalup. – stoji u priopćenju.

Funkcionalne skulpture materijalizira, u kiparskom smislu, u kombinaciji materijala  staklo, metal, drvo, obrađujući ih tradicionalnim tehnikama (modeliranje, lijevanje kalupa, fuzija stakla, rezanje, poliranje, varenje...). Objekti, odnosno izrađene skulpture, zapravo su svjetiljke u kombiniranim tehnikama, funkcionalni noćni ormarić, stolić i nosive skulpture u vidu umjetničkog nakita.


Ono na što u svom djelovanju studentica naglašava jest činjenica da su svi elementi od kojih gradi skulpture isključivo od recikliranih materijala, jer je, uz funkciju koju smatra prioritetnom u vlastitom doživljaju današnje umjetnosti, iznimno bitna ekološka dimenzija.

 

Radovi izloženi na diplomskoj samostalnoj izložbi nastali su pod mentorstvom kipara, red. prof. art. Đorđa Jandrića i ko-mentorstvom vanjskog suradnika na kolegiju Staklo, Roberta Mijalića te asistentice Ljiljane Barković i asistenta Rina Banka.

 

Izložba se može pogledati u Galeriji SKC do 26.7.2021.

FOTO: STUDENTSKI KULTURNI CENTAR