LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kultura u Splitu

Uskoro deveto izdanje festivala nezavisne kulture – PLATFORMAT

Koncerti, radionice, fotografija, rasprave, cirkuska predstava i još mnogo toga održat će se na nadolazećem Platformatu, a ulaz je na sve programe besplatan!

Koncerti, radionice, fotografija, rasprave, cirkuska predstava i još mnogo toga održat će se na nadolazećem Platformatu, a ulaz je na sve programe besplatan!

Velikim 32-metarskim natpisom ispisanim kredom na platou Doma mladih, Platforma Doma mladih najavljuje festival nezavisne kulture PLATFORMAT koji će se održati od 1. do 3. listopada unutar i ispred zgrade popularno zvane jednostavno Dom (Ulica slobode 28, Split).

Festival će se otvoriti u petak (1. listopada) moderiranim razgovorom u novouređenom prostoru zvanom Razred. Govorit će se o namjeni, načinu korištenja i upravljanja Domom mladih, prilikama i mogućnostima Doma mladih te o njegovim korisnicima kao i o načinima na koji se možete uključiti i sami postati dio splitske (nezavisne) kulturne scene ili pokretači društvenih promjena.

U subotu navečer iz Beča na plato Doma mladih stiže međunarodni kolektiv Ausländer koji je na alternativnoj glazbenoj sceni prepoznat kao izvor neobične glazbe koja donosi žestoki punk, electro, noiz, drone i eksperimentalni zvuk s apstraktnim vokalima te mračnim i opskurnim performansom. Jedan je od vokala hrvatski umjetnik s austrijskom adresom Marko Marković.

To nije sve od glazbenog programa u subotu, jer u moru programa koji se ove godine nude u okviru PLATFORMATA tu je i društveno-kulturni program Zvjerinjak. Program će startati u Dvorištu Kluba Kocka s laganim tonovima koji će dopirati s DJ pulta pod ravnanjem Gabeija, Bračanina latinoameričkih korijena.

 

Zadnji dan festivala počinje radionicom scenske akrobatike.

– Na ovoj radionici moći ćete naučiti jednostavne akro elemente koje ćete potom spajati u zanimljivu kombinaciju, iskoristivu na sceni te naučiti kako zadržati poglede laika i kontrolirati publiku – poručuju organizatori. 

U nedjelju predvečer održat će se Impro-jam, jednosatan događaj zamišljen kao prostor za igru, istraživanje, eksperimentiranje i improvizaciju pokretom. Plesno iskustvo nije potrebno, nema pravila ni ograničenja, a pozvani su svi zaljubljenici u pokret i zainteresirani pojedinci, bilo kao aktivni sudionici ili promatrači. Jam će biti popraćen glazbom koju će bend također improvizirati uživo.

 

PLATFORMAT će se završiti cirkuskom predstavom Violin Hoop – Dialogues. Cirkuska umjetnica Matylda i violinistica Kasia dolaze s projektom koji se bavi dijalogom između glazbe i cirkuske discipline hula hoop. Ovaj duet prezentirat će svoj rad u nastajanju koji se bavi pitanjima kako povezati ova dva medija, na koje sve načine mogu utjecati jedan na drugog stvarajući bogati soundscape koristeći ne samo violinu, već i zvukove tijela u pokretu i manipulacije rekvizitom.

Cjelokupan program dostupan je na stranicama Platforme Doma mladih, a ulaz je na cijeli program besplatan.  

FOTO: PLATFORMA DOMA MLADIH