LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jubilarno izdanje festivala

Upoznajte žiri 20. Tabor Film Festivala

Dok pristižu posljednje filmske prijave za 20. Tabor Film Festival, koji se održava od 7. do 10. srpnja, predstavljamo vam članove ovogodišnjeg međunarodnog i domaćeg žirija

Dok pristižu posljednje filmske prijave za 20. Tabor Film Festival, koji se održava od 7. do 10. srpnja, predstavljamo vam članove ovogodišnjeg međunarodnog i domaćeg žirija

Manje od tri mjeseca ostalo je do trenutka u kojem će dvorac Veliki Tabor još jednom otvoriti vrata Tabor Film Festivalu, na kojem posjetitelje čekaju filmovi u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji, filmske premijere, gostujući filmski programi, radionice te popratni glazbeni program. Kao i svake godine, u glavnom filmskom programu naći će se filmovi svih žanrova u konkurenciji za nagrade, a tko će se ovjenčati trofejem Veronikina lubanja, nazvanim po lokalnoj legendi o djevojci koja je zbog zabranjene ljubavi zazidana u zidove Velikog Tabora, odlučit će stručni žiri. 

U žiri za međunarodnu konkurenciju stiže Vanja Kaluđerčić, direktorica filmskog festivala u Rotterdamu IFFR, koji spada među najveće filmske festivale na svijetu, s brojnom publikom,  snažnim industry programom te velikom potporom talentima nezavisnog filma. Pored toga što u ovom trenutku predstavlja umjetnički glas IFFR-a, iza Vanje Kaluđerčić stoji dvadeset bogatih godina iskustva rada u filmskoj industriji, kako na nizozemskoj, tako i na međunarodnoj filmskoj i festivalskoj sceni, na kojoj je surađivala s brojnim festivalima od Sarajeva do Amsterdama ili Berlina. 

Prošlogodišnji dobitnik Grand Prixa za film In The Air Tonight, američki filmski redatelj i umjetnik Andrew Norman Wilson u Desinić stiže iz Los Angelesa. Njegovi filmovi prikazivani su na Sundanceu, Filmskom festivalu u New Yorku i u Rotterdamu, a umjetničke radove izlagao je u Muzeju Whitney, MoMA PS1, na bijenalu u južnokorejskom Gwangju i Berlinskom bijenalu, te u pariškom Centru Pompidou. Pored umjetničke i redateljske karijere, Wilson drži predavanja na različitim svjetskim sveučilištima, poput UCLA, Oxforda, Cambridgea, Harvarda ili Yalea

Treći član međunarodnog žirija, filmski redatelj Matjaž Ivanišin, dolazi iz Slovenije, gdje radi kao freelancer u kulturi i predaje kao vanjski suradnik na AGRFT-u u Ljubljani. Filmovi su mu prikazani na velikim međunarodnim filmskim festivalima kao što su FID Marseille, Locarno, Tribeca, Rotterdam, te predstavljeni u filmskim programima muzeja moderne umjetnosti poput Pompidou Centra, MoMA-e i ICA London.

Filmove u domaćoj konkurenciji ocjenjivat će Josip Lukić koji je filmom Bijeli Božić prošle godine pobijedio u ovoj kategoriji. Mladi redatelj i student završne godine režije na ADU iza sebe ima već respektabilan niz festivalskih gostovanja. Filmovi su mu prikazivani i nagrađivani na Doclisboi, Dokufestu, Beldocsu, Brussels Short Film Festivalu, Pančevu, Brestu, Makedoxu, Zagreb film festivalu i Danima hrvatskog filma, a s filmom  Južno voće osvaja Oktavijan HDFK-a.

Uz filmskog teoretičara i dugogodišnjeg suradnika Tabora Olafa Möllera koji profesionalno djeluje u Kölnu i  Helsinkiju, domaćem žiriju će se pridružiti i Maša Drndić, koja kao snimateljica, montažerka i redateljica  potpisuje niz kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih i namjenskih filmova. Filmovi su joj sudjelovali na brojnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Osim što se bavi filmskim stvaralaštvom, Maša se bavi i podučavanjem i organizacijom obrazovnih i kulturnih projekata i događanja, a trenutno radi u Filmaktivu, neprofitnoj filmskoj organizaciji sa sjedištem u Rijeci. 

Tradicionalno jaka konkurencija selektiranih filmova svakako neće olakšati posao članovima žirija, a sve koji još nisu prijavili svoj film na ovogodišnje izdanje podsjećamo da prijave traju još kratko, do 25. travnja.

Više o članovima žirija saznajte ovdje.
FOTO: TABOR FILM FESTIVAL