LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Otvoren Muzej realnosti

UNICEF-ov projekt mijenja iluziju za stvarnost

Povodom 70. godišnjice djelovanja UNICEF-a, Muzej iluzija od 12. do 18. prosinca postaje Muzej realnosti. Cilj je ovoga projekta probuditi svijest javnosti o nerijetko potresnoj stvarnosti u kojoj žive mnoga djeca u svijetu.

Povodom 70. godišnjice djelovanja UNICEF-a, Muzej iluzija od 12. do 18. prosinca postaje Muzej realnosti. Cilj je ovoga projekta probuditi svijest javnosti o nerijetko potresnoj stvarnosti u kojoj žive mnoga djeca u svijetu.

Povodom 70. godišnjice djelovanja UNICEF-a, od 12. do 18. prosinca Muzej iluzija postaje Muzej realnosti. Optičke varke na tjedan dana bit će zamijenjene eksponatima potresne stvarnosti djece koja nemaju priliku proživljavati svoje djetinjstvo. Vrata ovakve stvarnosti u ponedjeljak su otvorile Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, UNICEF-ova ambasadorica Maja Vučić i voditeljica Zlata Mück Sušec. Na otvorenju je bila i glumica Mirna Medaković Stepinac koja je istaknula da i oni čije su oči zatvorene, u Muzeju realnosti otvorit će oči.

I zaista, zanimljiva interaktivna iskustva nikoga neće ostaviti ravnodušnima. Primjerice, uz pomoć specijalne VR (virtual reality) opreme, s UNICEF-ovim ambasadorom dobre volje Ewanom McGregorom posjetitelji imaju priliku posjetiti selo dječaka Joba u Keniji ili izbjeglički kamp Zaatari u Jordanu i pogledati kako izgleda svakodnevica djevojčice Sidre koja tamo živi. Razgovarali smo s nekoliko posjetitelja koji su isprobali ovu interaktivnu instalaciju i rijetki su nam uspjeli ispričati što su vidjeli bez suza u očima.

FOTO: Marija Gašparović

Osim toga, Muzej realnosti nudi vam priliku da uđete u rudnik zlata, odnosno u kože djece koja u dobi od 5 do 14 godina moraju raditi teške fizičke poslove, s nadom (ili iluzijom?) da će se jednoga dana moći školovati. S druge strane, djeca na drugom kraju svijeta izložena su drukčijoj opasnosti. U Medijskom labirintu brzo će vam postati jasno kako je teško pomno i konstantno odabirati koje informacije iz medija želite primati, a koje ne. Zatim ćete još brže shvatiti kako dječji mozak nikako ne može obavljati tu funkciju, on može samo upijati sve što mu se nudi.

FOTO: Marija Gašparović

Svako šesto dijete u zemljama u razvoju je pothranjeno, a taj podatak postaje stvaran tek kada primite jedno takvo dijete u svoje ruke. U Sobi gladi imate priliku, uz pomoć lutki, osjetiti razliku između djeteta normalne težine u dobi od 1 godine, i djeteta koje zaostaje u razvoju uslijed kronične pothranjenosti.

FOTO: Marija Gašparović

U Muzeju realnosti čeka vas još i računalna igrica za slijepe, Soba nenasilja nastala od ideje da od ljubavi rastemo, a od nasilja se smanjujemo, vjenčani album i malena vjenčanica maloljetne mladenke, Soba beskonačnih svjedočanstava i drugo. Uz Zagreb, Muzej realnosti ove godine svoja vrata otvorit će u još dva grada – Zadru i Ljubljani. Preporučena dob za posjetitelje Muzeja je 12+. Ulaz u Muzej je besplatan, a ono što je najvažnije je da na licu mjesta možete saznati više o tome kako izravno promijeniti ove uznemirujuće stvarnosti koje nam se ponekad čine toliko dalekima od naše. Zbog toga nas UNICEF-ov program Čuvari djetinjstva upozorava da siromaštvo, prirodne katastrofe, ratovi i diskriminacija nisu tako daleko od nas, i da su nam, u svakom slučaju, dovoljno blizu da možemo pružiti ruku pomoći i podrške djeci koja nemaju priliku uživati u djetinjstvu. 

FOTO: MARIJA GAŠPAROVIĆ