LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmovi na otvorenom

U petak kreće besplatno ljetno kino na Trešnjevačkom placu

Prvi besplatni filmovi koji će se prikazati prvoga dana besplatnog ljetnog kina na Trešnjevci jesu kratkometražni dokumentarni film „Mjesto odakle vam pišem pisma” i feministički film „Wanda”.

Prvi besplatni filmovi koji će se prikazati prvoga dana besplatnog ljetnog kina na Trešnjevci jesu kratkometražni dokumentarni film „Mjesto odakle vam pišem pisma” i feministički film „Wanda”.

Besplatno ljetno kino na Trešnjevci počinje u petak, 10. srpnja u 21 sat i to kratkometražnim dokumentarnim filmom Mjesto odakle vam pišem pisma redateljice Nikoline Bogdanović, nakon kojega slijedi film Wanda redateljice Barbare Loden u trajanju od 102 minute, objavio je kustoski kolektiv [BLOK].

U fokusu kratkometražnog dokumentarnog filma priča je o preseljenju članice redateljičine obitelji u inozemstvo 50-ih godina. Ispričana je kroz fotografije i opise koji nastoje dokumentirati, ali ustvari idealiziraju njezin novi život na Zapadu.

Drugi film koji će prikazati kultni je feministički film Wanda. Kako navode iz kustoskog kolektiva, film je snimljen 1970. godine, u jeku Novog Hollywooda, filmske struje koja je zacrtala smjer američkom autorskom filmu, a koju je obilježio dramaturški odmak od dominantnog klasičnog narativnog stila te fokus na likovima koji se ne uklapaju ili se teže izdvojiti iz svoje sredine. No, nasuprot glamurizaciji autsajdera kakvu je uspostavio najistaknutiji film u tom kontekstu, Bonnie i Clyde Arthura Penna, Barbara Loden protagonistice Wande prikazuje surovo i realistično, kao totalne gubitnike.
 

– Priča prati naslovnu junakinju Wandu, nesretnu ženu iz radničke klase koja pod pritiskom društvenih očekivanja i uslijed nemogućnosti da izvršava svakodnevne obveze, napušta supruga i svoje dvoje djece. Ekonomski zavisna od supruga i nekvalificirana za bilo koji posao, Wanda nema izbora – odlazi iz ruralne Pennsylvanije i prepušta se besciljnom lutanju. Igrom slučaja, na putu upoznaje sitnog kriminalca Dennisa koji je upliće u beznadan pokušaj pljačke banke. – stoji u opisu filma.

Više informacija možete pronaći na poveznici.
FOTO: UNSPLASH