LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odaberite dan za kazalište

Tjedni kazališni pregled

Savjet za nadolazeći tjedan: odaberite dan, odaberite predstavu, uživajte!

Savjet za nadolazeći tjedan: odaberite dan, odaberite predstavu, uživajte!

William Shakespeare poručio nam je da je svijet onoliko zanimljiv koliko smo radoznali. Radoznalost se očituje, između ostalog, u kazalištu. Ondje možemo doživjeti drugačiju sliku stvarnosti, ideje drugih o svijetu i ako je predstava uspješna, otići kući s određenom emocijom. Savjet za nadolazeći tjedan: odaberite dan, odaberite predstavu, uživajte!

Ponedjeljak, 24. veljače 2014.

U Ilici 208, na adresi Teatra Exit, u 20:00 sati možete pogledati predstavu „Kauboji” i saznati na koji način osam likova, koji su uglavnom gubitnici, pobjeđuje život uzdižući se iznad svakodnevnog preživljavanja. U gradskom dramskom kazalištu Gavella pogledajte predstavu „Zločin i kazna”, a ako ste u sanjarskom raspoloženju, maštajte u Komediji o tome da cijeli svijet jednog dana postane zelena livada uz dobro poznati mjuzikl „Jalta, Jalta”. Priču koja nema klasičnu strukturu ni likove, tek plesače koji na sceni čine ono u čemu su dobri, „Anything”, možete doživjeti u Zagrebačkom kazalištu mladih. U HNK Zajc u Rijeci u ponedjeljak, utorak i srijedu možete pogledati komediju za djecu i odrasle „Barun penjač”, adaptaciju istoimenog romana Itala Calvina. Zadrani, posjetite Hrvatsko narodno kazalište i pogledajte predstavu Gradskog kazališta Sisak „Krajolik pod oružjem”.

Utorak, 25. veljače 2014.

Exit je u 20:00 sati pripremio „CABAres, CABArei”, životnu komediju Zijaha A. Sokolovića. O životu na drugačiji način promišlja ruski klasik „Zločin i kazna” kojeg možete pogledati u Gavelli. U 18:00 sati u ZKM-u imate mogućnost uživanja u crnohumornoj satiri s kojom bismo se svi mogli poistovijetiti, „Sada je, zapravo, sve dobro” Olje Lozice, a dva sata kasnije pogledajte „Žutu crtu” koja usmjerava ne samo čovjekovo kretanje, već i tijek životnih postupaka te međuljudske odnose. U Teatru &TD u 20:00 sati igra predstava „Mrzim istinu!”, priča o odrastanju u domu Frljićevih. Komedija nudi drugu ovotjednu šansu za mjuzikl „Jalta, Jalta”, a na sceni Satiričkog kazališta Kerempuh izvest će se „Buba u uhu”. Nasmijte se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku uz komediju „Crnogorac u krevetu” koja se, pogađate, bavi crnogorskim načinom života. U HNK-u Osijek igra alegorijska komedija „Zeusove ljubavnice” koja se bavi problemima suvremenih žena, a možete ju pogledati i u srijedu. Ako ste u romantičnom raspoloženju, kazalište Playdrama u Domu mladih Split poziva vas na predstavu „Srce veće od ruku”.

Sada je, zapravo, sve dobro
 
FOTO: www.zekaem.hr/static/images/plays/923.JPG
 
 

Srijeda, 26. veljače 2014.

Ako ste se ikad zapitali o čemu razmišlja vaš pas, u 20:00 sati pogledajte „Njuške”, novu Exitovu predstavu. Gavella nastavlja sa „Zločinom i kaznom”, a Komedija s predstavom „Jalta, Jalta”. Na sceni Vidra, Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život odigrat će antidramu „Ćelava pjevačica”. ZKM također ponavlja program izveden u utorak, a &TD izvodi predstavu „Dezerter” inspiriranu Marinkovićevim „Kiklopom” i filmom „Take Shelter” Jeffa Nicholsa. Radi se o osobi koja se u ratu bori s vlastitom paranojom. U Kerempuhu prisustvujte snimanju televizijske sapunice u predstavi „Kod Martinovih”, a ako biste radije zavirili u salon Glembajevih, posjetite zagrebački HNK. Drugi Krležin lik, „Bobočka”, posjetit će Dom HV u Splitu. Ako ste u Rijeci, HNK Zajc poziva vas na komediju „Zajedno”, prema filmskom scenariju Lukasa Moodyssona, a problematizira se zajednički život. Spomenutu komediju možete pogledati i u četvrtak i petak.

Četvrtak, 27. veljače 2014.

Ako niste mogli 'pronjuškati' u srijedu, Exit vam u isto vrijeme nudi novu priliku. U Komediji možete pogledati predstavu koja je uvrštena i u Guinessovu knjigu rekorda kao predstava s najdužim neprekinutim igranjem na svijetu, „Čisto ludilo” („Shear Madness”). To je interaktivna komedija s referencama na stvarne i aktualne događaje, lokalne prilike i ljude. U Kerempuhu pogledajte glazbeno-scensko-komično-tragični spektakl s naglaskom na luk, „Spektakluk”, u kojem igraju René Bitorajac, Tarik Filipović i Zoran Lazić. Poetska satira na rubu fantastike Jeana Giraudouxa „Luđakinja iz Chaillota” igra na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u 19:30 sati, a u &TD-u igra „Dezerter”. U ZKM-u pogledajte „Galeba” Antona Pavloviča Čehova koji će se izvoditi i u petak, a Čehovljeva drama „Tri sestre” igrat će u Gavelli. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku pogledajte komediju „Pidžama za šestero”. Ako se nalazite u Rijeci, Exit vas poziva da u Galeriji Kortil u 19:30 h ili 21:00 h pogledate kako Damir Poljičak u ulozi muzejskog čuvara pazi „Izložak br. 49”. U Puli gostuje teatar Gavran koji će u 20:00 h u Istarskom narodnom kazalištu izvesti predstavu „Sladoled”.

Tri sestre/ FOTO: gavella.hr
 
Tri sestre
 
 

Petak, 28. veljače 2014.

Petak navečer iskoristite za Exitovu predstavu o običnim ljudima, njihovim osamljenostima, dvojbama i strahovima. Iskra Jirsak, Mirela Videk i Zoran Pribičević transformiraju se u niz različitih likova i karaktera iz naše blizine u predstavi „Sutra (ni)je novi dan”. U Gavelli pogledajte kako se na scenu smjestio jedan od najnagrađivanijih romana u suvremenoj hrvatskoj književnosti, „Osmi povjerenik” Renata Baretića. U Teatru &TD u 20:00 h počinje „Rasprodaja” u kojoj možete sudjelovati i u subotu u isto vrijeme, dok u Komediji ponovno možete svjedočiti „Čistom ludilu”. Monokomediju Mirka Keleka „Dimnjačar” izvest će Ljubomir Kerekeš u 20:00 sati u Histrionskom domu u Zagrebu. U Kinu SC izvodit će se mjuzikl-komedija „Crna kuća - mjuzikl u boji” kuće B GLAD produkcija. Specifičnost ovog mjuzikla jest da se postavlja na način na koji se to radi na Broadwayju, a predstavlja nam malo poznatu priču iz vremena žestokih borbi protiv Turaka. „Žene u crvenom” Ludens teatra dolaze u Split u Dom HV. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu održat će se premijera predstave „Ručni rad” redateljice Ksenije Krčar.

Subota, 1. ožujka 2014.

O potrebi za pripadnosti i svemu što ona donosi govori predstava „Plemena” koja se izvodi u 20:00 sati, a nastala je u koprodukciji Exit teatra i Kazališta Planet Art. Gavella nastavlja s predstavom „Osmi povjerenik”, a u Kerempuhu ponovno igra „Spektakluk”. O muškarcima i ženama te njihovim različitostima i sličnostima pisao je John Gray u svojoj knjizi „Muškarci su s Marsa, žene su s Venere”, a kako to izgleda na sceni, pogledajte u Domu HV u Splitu. Ako ste obožavatelj filmova Ingmara Bergmana, u ZKM-u se održava predstava koja će vam se vrlo vjerojatno svidjeti. Riječ je o predstavi „Bergmanove žene”. Ako više volite djela Miroslava Krleže, u HNK-u imate novu priliku za predstavu „Gospoda Glembajevi”. „Crnogorac u krevetu” ovaj put igra u Čakovcu, a ako subotu provodite u Koprivnici, u Domu mladih upoznajte Shakespeareove likove kakve još nikad niste vidjeli i pritom se nasmijte do suza uz predstavu „SHAKEspeare na EXit”.

Nedjelja, 2. ožujka 2014.

U nedjelju je odabir manji, ali izbor ipak postoji. U ZKM-u možete pogledati „Bergmanove žene”, a u Galeriji Lav monodramu Natalije Đorđević prema fragmentima Čehovljeva „Višnjika”, „Potrošeni snovi”. U Kerempuhu u 20:00 sati ponovno možete zaviriti „Kod Martinovih”. U HNK-u u Varaždinu u 17:00 sati drugi put se izvodi „Ručni rad”.

FOTO: STUDENTSKI.HR