LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
MAGfestival

Thorwald Jorgensen održat će prvi koncert s tereminom u povijesti grada Splita

Thorwald Jorgensen, jedan od vodećih svjetskih svirača teremina, održat će prvi koncert s tereminom ikada u glazbenoj povijesti grada Splita, u pratnji odličnog MAGansambla ove srijede u Muzeju grada Splita.

Thorwald Jorgensen, jedan od vodećih svjetskih svirača teremina, održat će prvi koncert s tereminom ikada u glazbenoj povijesti grada Splita, u pratnji odličnog MAGansambla ove srijede u Muzeju grada Splita.

Jubilarni deseti MAGfestival, međunarodni festival komorne glazbe, i ove će se godine od 28. kolovoza do 7. rujna održati u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Tijekom prvih devet godina nastupilo je preko 280 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 8000 posjetitelja. I ovog je puta, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, prepoznat kao dio branda EFFE Festival Labela.

Ove godine festival donosi umjetnički najvrjedniji i najbogatiji program do sada. Osim pet vrhunskih koncerata komorne glazbe, u sklopu kojih će biti praizvedeno sedam djela hrvatskih skladatelja naručenih za deseti MAGfestival, održat će se i brojna popratna događanja – primjerice, okrugli stol na temu Splitska glazbena scena prije deset godina i danas u ponedjeljak, 2. rujna, u 11 sati u Muzeju grada Splita. Ovogodišnji MAGfestival koncertom u srijedu, 28. kolovoza, otvorit će jedan od vodećih svjetskih svirača teremina Thorwald Jorgensen u pratnji MAGansambla.

Foto: Anouschka Hendriks-Van Den Hoogen

Thorwald Jorgensen se nakon završetka konzervatorija vrlo brzo istaknuo kao jedan od najprominentnijih svirača teremina te postiže zavidnu karijeru. Budući da je tehnika sviranja teremina slična tehnici sviranja gudačkog instrumenta, podučavala ga je Saskia Boon, bivša čelistica orkestra Royal Contcertgebouw. On je, kao solist, svirao s brojnim svjetskim orkestrima, a kao komorni glazbenik radi s pijanisticom Kamillom Bystrovom i gudačkim kvartetom iz Utrechta.

Thorwald potiče stvaranje novog repertoara za teremin, tako da su skladatelji iz cijelog svijeta pisali djela za njega. Nedavno je i sam započeo sa skladanjem, što je rezultiralo nekolicinom solističkih djela za teremin. Njegova prva kompozicija Distant Shores za teremin, glas i loopstation odmah je polučila uspjeh i snimljena je za televizijske i radiopostaje u Kanadi, Turskoj, Kubi, Rusiji, Americi i Nizozemskoj. Trenutno svira na tereminu Ehterwave Pro MOOG. S njim će nastupiti koji čine Marica Vilibić (violina), Luka Jadrić (violina), Ivor Ivančić (viola), Anthony Havelka (violončelo), Luka Brodarić (kontrabas), Dunja Čolić (oboa), Yaroslav Sadovyy (klarinet) te Ivan Batoš (klavir).

FOTO: MAGFESTIVAL / PR FOTO