LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
REZULTATI VIŠEGODIŠNJEG RADA

Sveučilište u Dubrovniku prvi put u Noći muzeja: „Sveučilište, premda nije muzej, itekako ima izložbeni kapital”

Izložbom Projekt „Bunker” - Sustavna zaštita najvrjednijih arhivalija Državnog arhiva u Rijeci predstavljeni su rezultati višegodišnjeg rada na zaštiti najvrjednijeg gradiva pohranjenog u trezorskom spremištu riječkog arhivaì

Izložbom Projekt „Bunker” - Sustavna zaštita najvrjednijih arhivalija Državnog arhiva u Rijeci predstavljeni su rezultati višegodišnjeg rada na zaštiti najvrjednijeg gradiva pohranjenog u trezorskom spremištu riječkog arhivaì

Sveučilište u Dubrovniku u prizemlju zgrade njihova sveučilišnog kampusa prvi je put sudjelovalo u Noći muzeja izložbom i predavanjem Projekt „Bunker” ­- Sustavna zaštita najvrjednijih arhivalija Državnog arhiva u Rijeci na Sveučilišnom kampusu. Riječ je o suradnji Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku i Državnog arhiva u Rijeci, a autorice su djelatnice Arhiva: Iva Gobić Vitolović, Dorijana Malinarić-Macan i Ema Thür, UNIDU alumna.

Okupljene je u ime Sveučilišta pozdravila prorektorica za studije i studente izv. prof. dr. sc. Sanja Žaja Vrbica koja je istaknula da Sveučilište, premda nije muzej, itekako ima izložbeni kapital kojim može doprinositi široj zajednici za koju su vrata uvijek otvorena. Zahvalila je kolegama s Odjela za umjetnost i restauraciju te kolegicama iz Državnog arhiva u Rijeci na ovoj lijepoj priči koja je uključivala studente koji su u riječkom arhivu imali stručnu praksu. Potom je gošća iz Državnog arhiva u Rijeci Iva Gobić Vitolović predstavila opsežne radove u sklopu ovog projekta od 2012., a bivša studentica Odjela za umjetnost i restauraciju Ema Thür, koja je sada također djelatnica riječkog arhiva, oprimjerila je konzervatorsko-restauratorske radove na povelji koju je samostalno restaurirala.

Izložbom Projekt „Bunker” - Sustavna zaštita najvrjednijih arhivalija Državnog arhiva u Rijeci predstavljeni su rezultati višegodišnjeg rada na zaštiti najvrjednijeg gradiva pohranjenog u trezorskom spremištu riječkog arhiva. Na izložbi su plakatima predstavljeni konzervatorski i restauratorski radovi provedeni od 2012. do 2022. godine koji uz zahvate na adaptaciji trezorskog prostora obuhvaćaju fizičko-tehničku zaštitu cjelokupnog trezorskog gradiva te složene konzervatorsko-restauratorske radove na odabranom gradivu trezora, kao što su riječke povelje, povelje augustinskog samostana u Rijeci i bakropisi s portretima papa i vladara.

FOTO: UNIDU, PRESS