LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izložba Polinom

Sutra se u osječkoj Galeriji Knifer otvara izložba koja je dio doktorskog rada nastalog na ALU-u

Izložbe autorice Jelene Kovačević otvara se u Osijeku sutra, 17. lipnja i bit će ju moguće pogledati sve od 27. lipnja u Galeriji Knifer.

Izložbe autorice Jelene Kovačević otvara se u Osijeku sutra, 17. lipnja i bit će ju moguće pogledati sve od 27. lipnja u Galeriji Knifer.

U Osijeku se sutra, 17. lipnja u 18 sati u Galeriji Knifer, Istarska bb u Osijeku (kod Studentskog centra), otvara izložba Polinom umjetnice Jelene Kovačević koja je dio njezina doktorskoga rada koji je nastajao od 2016. do 2018. godine, na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti.
– Monome predstavljaju crteži, fotografije, skice te središnji crtež koji sintetizira pripremni, analitički i misaoni proces materijalizacije umjetničkoga rada. Rada koji istovremeno nastoji kroničarski sačuvati sjećanje na ženske osobe čiju gensku matricu autorica nosi u sebi, ali i spoznati svoje mjesto u obiteljskom, točnije genealoškom okviru osobne povijesti. Prikazi četiriju ženskih likova (bake, majke, kćeri i autorice) neprestano se isprepleću, komutiraju i zrcale kako bi na posljednjem crtežu zauzele jasniju poziciju u autoričinoj perspektivi i otvorile put kasnijim dopisivanjima feminine obiteljske povijesti. – stoji u opisu.
Autorica Kovačević traga za razumijevanjem ženskog dijela kromosomske spirale svoje obitelji, navodi se, odnosno za njezinom strukturom koja bi joj mogla pomoći u spoznavanju svoje osobne, rodne i društvene uloge. Pri tome joj crtež služi kao materijalni trag samospoznaje ili kao sredstvo umjetničke i osobne introspekcije.
– Kombinirajući jednostavnu grafitnu olovku s drugim tehnikama, ona ostaje vjerna crtačkoj liniji i figuraciji u čijim se okvirima najsigurnije osjeća. Sve konstante i varijable njezina Polinoma povezuje opipljiva i čitljiva privrženost koja izvire kako iz inicijalne umjetničke ideje tako i iz položaja prikazanih likova, ali i koncepta u kojemu svoje mjesto podjednako pronalaze i neuspjele skice, autorska promišljanja, bilješke i konačne crtačke realizacije. – stoji u predgovoru Ivane Đerđ Dunđerović.
Izložbu će biti moguće pogledati do 27. lipnja unutar radnog vremena galerije, odnosno srijedom, četvrtkom i petkom od 17 do 19 sati te subotom od 10 do 12 sati.
FOTO: AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULUTURU OSIJEK