LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izložba u Galeriji SC

Studenti ALU-a predstavljaju rezultate umjetničkog eksperimentiranja s biljkama

Jelena Bogdanić, Klara Burić, Nataša Devčić, Marija Graša, Sara Grubić, Manuela Košević, Antonio Kutleša, Anamarija Kvas, Mia Matijević, Lucija Mihić, Petra Orbanić i Lucija Žuti predstavljat će svoje radove od 5. do 15. svibnja u Galeriji SC.

Jelena Bogdanić, Klara Burić, Nataša Devčić, Marija Graša, Sara Grubić, Manuela Košević, Antonio Kutleša, Anamarija Kvas, Mia Matijević, Lucija Mihić, Petra Orbanić i Lucija Žuti predstavljat će svoje radove od 5. do 15. svibnja u Galeriji SC.

Ove srijede, 5. svibnja, s početkom u 18:00 u Galeriji SC otvara se izložba MATRICE: BOTANIKA. Riječ je o radovima studenata i studentica preddiplomskog i diplomskog studija Nastavničkog i Grafičkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, nastalih na radionici u okviru projekta Matrice: Botanika, i alumna ALU-a vezanih uz temu radionice.

Studenti autori jesu: Jelena Bogdanić, Klara Burić, Nataša Devčić, Marija Graša, Sara Grubić, Manuela Košević, Antonio Kutleša, Anamarija Kvas, Mia Matijević, Lucija Mihić, Petra Orbanić i Lucija Žuti. Njihovi se radovi u Galeriji SC mogu pogledati do 15. svibnja, radnim danom od 12:00 do 20:00 te subotom od 10:00 do 13:00.

Više o projektu, odnosno izložbi napisala je mag. hist. art. i phil. Sunčica Ostoić: 

– U doba antropocena, kada ljudski utjecaj uzrokuje globalne klimatske, biološke, kemijske i fizičke promjene na Zemlji, podjela na kulturu i prirodu postaje disfunkcionalna. Konzervativni sustav unutar kojeg se konceptualizirao odnos između ljudskih i neljudskih bića temeljen na ljudskoj superiornosti i eksploataciji raspada se u nemogućnosti da pronađe drukčiju viziju života na planetu. Unutar antropocentrične hijerarhije ni tretiranje biljaka nije se razvilo dalje od iskorištavanja njihove utilitarne funkcije ili estetskih obilježja. Posthumanistička kritička teorija pokazuje da priroda i čovjek nisu razdvojeni, nego isprepleteni i međuovisni. Suživot i skrb prema neljudskim drugima postavljaju se kao nove paradigme unutar kojih je i odnos s biljkama potrebno preinačiti.
 
Projekt Matrice: Botanika pristupio je prevrednovanju i stvaranju prostora za nove ljudsko-biljne veze kroz niz interdisciplinarnih predavanja, prezentacija i radionica koje su polaznicima predstavile raznovrsne umjetničke i znanstvene teme iz područja botanike, algologije, biomimetike, simetrije, simbolike bilja, botaničke ilustracije, suvremenih bioumjetničkih praksi. Rezultat novih znanja, promišljanja i eksperimentiranja s biljkama jest izložba u Galeriji SC-a koja kroz umjetničke radove studenata i alumnija ALU-a Zagreb pokazuje senzibilitet za drukčije međuvrsne suodnose. To uključuje interes za komunikaciju biljaka, njihovu mikroklimu, važnost tih bića za ljudsku egzistenciju, ideju prepuštanja dominacije prirodi, a ne ljudima, njihova ljekovita svojstva i vrt kao mjesto međugeneracijskog povezivanja. Prisutne su, isto tako, poetične i čiste estetske interpretacije, ironični pristupi, primjerice prema feng shui praksama, kao i značenjska prevrtanja kroz plastični herbarij, umjetni miris bilja i bizarno spajanje okusa rajčice i piletine u 3D printanim odrescima.

FOTO: MIA MATIJEVIĆ / GALERIJA SC