LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
IZLOŽBA U ZADRU

Student iz Zadra zanimljivom izložbom nastavlja svoj put umjetnika, sprema i performanse

Izložba „Dolazim u posjetu“ prvijenac je studenta Juraja Šantorića kojim nastoji zaokružiti, ali i otvoriti, godinu dana djelovanja kao umjetnik.

Izložba „Dolazim u posjetu“ prvijenac je studenta Juraja Šantorića kojim nastoji zaokružiti, ali i otvoriti, godinu dana djelovanja kao umjetnik.

Nakon Zagreba, sutra, 23. veljače u 18 sati, u Kneževoj palači u Zadru ostvara se samostalna izložba studenta Jurja Šantorića „Dolazim u posjetu“. Naime, riječ je o trodnevnom pop-up događaju organiziranom u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, a izložba će biti otvorena do 25.2.2023. godine.

Prije otvorenja izložbe, Šantorić će izvesti performans „Horizont mora i mlijeka – GODIŠNJE ČIŠĆENJE“ koji se nastavlja na prethodnu performans „Horizont mora i mlijeka – PERSPEKTIVA AUTOPOZDRAVA“ izveden 26.1.2022. u Kulturnom centru Magacin u Beogradu, a isti je izveden i u Kneževoj palači 24.5.2022. Ovim ciklusom autor otvara pitanja što znači godinu dana umjetničkog rada, koji je odnos mladih umjetnika i mreže te kakve egzistencijalne uvjete tržište danas pruža mladim akterima u kulturi.

KALENDAR DOGAĐANJA

23.2. u 18h – Performans „Horizont mora i mlijeka – GODIŠNJE ČIŠĆENJE“
23.2. u 19h – Otvorenje izložbe „Dolazim u posjetu“
25.2. u 11h – Popratni program "Jutro uz mediteransku kavu", razgovor na temu prisutnosti studenata u gradu te umjetnosti kao jednog od mogućih posrednika

O PERFORMANSU

Horizont mora i mlijeka – GODIŠNJE ČIŠĆENJE

Odakle ovaj magarac?

Što se događa na razmeđi rada i intime u kojoj se proteže svakodnevica pretočena u metaforu crvene linije. Ubiranje plodova potvrda je dobre godine i najvažniji trenutak ostvarenja egzistencije. Izjednačavanje datog i uzvraćenog, kružok suživota - ili održiva mreža. Što bi na tom tragu bila žetva jednog umjetnika i kada je njen kalendarski tren? Igra ogledala vremena i stvaranja. Ima li umjetnost svoj kružni ciklus, godinu poput drugih živih vrsta?

Prva sjetva je gotova. More i mlijeko uobličili su horizont. Prihvaćanjem sebe i svog umjetničkog habitusa započeo je ples, no polje (pozornica) i dalje se pojavljuje kao nepoznanica. Tijelo lebdi i stvara piruete u aromama Mediterana i Balkana. Prizivanje kiše i plodnosti ujedno je ispovijed i pročišćavanje vlastitog arhiva, baš kao i nada da će urod ukazati dom. Nakon napornog rada potreban je odmor, idila u kojoj se znoj miješa s rakijom. Mirišu smilje i dunje. Pitanje lokalnosti ponovo dolazi na red. Egzistencija traži potvrdu institucije, a institucije generiraju mrežu. Ima li mjesta za mlade umjetnike? Borba konceptualnog i mitološkog s prostornošću i otporom.

Godišnje čišćenje u najdoslovnijem smislu dolazi kao otpuštanje nataloženih misli i asocijacija. Potrebno je udahnuti zrak, izdahnuti sjećanja i pogledati prema glečerima. Put ka budućnosti uvijek počinje u sadašnjosti/prošlosti. A odakle u ovoj priči magarac - to tek treba otkriti...

O IZLOŽBI

Pokušaj 3

Dolazim u posjetu. Godinu dana dekontaminacije sebstva, intervencija u prostor, ukazivanja, aktivizam i kritika. Vraćam se doma. Tamo gdje je počela igra. A kasnije prestala. Pa se opet negdje nastavila. Zašto je uopće prekinuta? Tko ju je prekinuo? Okolina, ili ja? Srednja Europa. Balkan. Mediteran. Jugoslavija… Iskustva različitih medijskih prevođenja u kontekstu likovnih i komunikacijskih formi ohrabrila su fundamentalnu os. Iskoračujem iz horizonta stvaralaštva, svijeta kao pozornice, u horizont socijalnih i kulturnih realiteta, onog gdje je sve nekako jasno i sve se nekako zna, onog u kojem mi je boravak institucionalno potvrđen. Koliko ta potvrđenost korelira sa mnom tek treba otkriti. Površni sloj uvijek je intenzivnih emotivnih naboja, maglovitosti, lijepog i ružnog. Umjetnost. Prostor. Institucije…Multimedijalna izložba kojom bijelu kocku prevodim u boje i oblike osobnosti ostvaruje se kroz sinergiju performansa, instalacija, fotografija, kolaža, osobnih predmeta i ideoloških linija iz kojih bivanje i stvaranje kreću u svijet. Fluid koji društvo, publika i institucije tek trebaju potvrditi da uistinu jest. Koncepti. Ambijentalnost. Ljubav…, rekao je o koncepciji izložbe Juraj Šantorić.

Naime, Juraj Šantorić ovom izložbom predstavlja svojevrsnu retrospektivu, presjek svog djelovanja od 26.1.2022. do 26.1.2023. Riječ je stoga o istraživanju istraživanja, sveprisutnoj autoreferencijalnosti koja zaposijeda autorove radove. Jer Juraj Šantorić umjetničke medije koristi kao metodu kojom istražuje društvene fenomene, antropološke koncepte i književne predloške koji ga okupiraju u njegovoj svakodnevici, kroz promatranje svakodnevice koju preispituje, analizira i zatim interpretira. (A sve te postupke dakako ponavlja promatrajući
spomenute radove nastale zadnjih godinu dana – jer i sama izložba je istraživačka metoda.), piše u predgovoru Maje Flajsig.


O umjetniku

Juraj Šantorić rođen je 1997. godine u Zagrebu. Studira etnologiju i antropologiju te filozofiju na Sveučilištu u Zadru. Autor je nekoliko performansa koji problematiziraju pitanja identiteta, pripadnosti, akademskog svijeta i koncipiranja grada. Umjetnost performansa
promišlja kao moguću istraživačku i znanstvenu metodu unutar antropologije. U svom radu nastoji kreirati autentični izričaj povezujući znanstvene i umjetničke diskurse u jedan žanr.

Izložba „Dolazim u posjetu“ njegov je prvijenac kojim nastoji zaokružiti, ali i otvoriti, godinu dana djelovanja kao umjetnik
FOTO: DOLAZIM U POSJET, FACEBOOK