LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zagreb Book Festival

Spoj kriminalistike i knjiga na jedinstvenom festivalu u Zagrebu

Prvi Zagreb Book Festival održava se od 18. do 24. svibnja te je posvećen kriminalističkim romanima.

Prvi Zagreb Book Festival održava se od 18. do 24. svibnja te je posvećen kriminalističkim romanima.

Pogledamo li književne događaje koji su održani i one koji će se u sljedećih nekoliko dana odvijati u Zagrebu, možemo zaključiti da je knjizi, čitanju i pisanju konačno posvećena pažnja koju zaslužuju. Prošli vikend na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održala se najveća konvencija znanstvene fantastike u jugoistočnoj Europi, SFeraKon 2015. Dok smo u iščekivanju početka 14. Festivala europske kratke priče, svoju žeđ za knjigom možemo utažiti na Zagreb Book Festivalu.

Zagreb Book Festival ove godine odvija se prvi put, traje od 18. do 24. svibnja, a mjesto održavanja je Muzej za umjetnost i obrt. Organizator festivala je Naklada Ljevak, a nastao je po uzoru na popularne književne festivale u Europi i svijetu.

Organizatori su zamislili da se festival održava svake godine uz drugačiju temu. Ovogodišnja glasi Kriminalno dobre knjige! te se njezinim odabirom naglasak želi staviti na kriminalističke romane. Budući da trenutno u svijetu visoku poziciju u tome žanru zauzima švedska literatura, njoj će, uz nacionalnu književnost, biti posvećeno najviše događanja.

Poseban gost festivala bit će Jens Lapidus, jedan od vodećih švedskih pisaca krimića. Uz njega, na festivalu će se predstaviti i Kristina Ohlsson, Roslund i Thunberg, Sven Nordqvist, Ulf Stark te turska autorica Ece Temelkuran. Osim stranih autora, posjetitelji će moći prisustvovati promocijama knjiga i druženjima s hrvatskim autorima. Na festivalu će gostovati Edo Popović, Pavao Pavličić, Robert Perišić te brojni drugi.

Na festivalu će se predstaviti oko trideset domaćih i stranih autora, a hrvatski nakladnici će na prigodnom sajmu nuditi knjige uz popuste do 50 posto. Posjetiteljima će se, osim književnosti, predstaviti i švedska kultura uz bogatu glazbenu i gastronomsku ponudu. Glazbeni dio festivala uključuje nastup pop sastava Col legno FM, koji je dio ansambla Col legno, a sastoji se od studenata Muzičke akademije u Zagrebu. Dok će u petak na festivalu nastupati zagrebačka kantautorica Nina Romić.

Dio programa posvećen je djeci i mladima te njihovom uključivanju i aktivnom sudjelovanju u književnom i kulturnom životu grada i društva. Organizatori su ukupno pripremili više od 40 događanja, koja uključuju promocije i sajam knjiga, predavanja, dječje programe, tribine i koncerte. Ulaz na sva događanja je besplatan!

Detaljan program možete vidjeti na mrežnim stranicama Zagreb Book Festivala, a novosti možete saznati na Facebook događaju te na YouTube kanalu festivala.

Ne propustite druženja s autorima, čitanja, radionice i kriminalnu zabavu u jedinstvenom, pozitivnom spoju zločina i knjige!

FOTO: FACEBOOK/ZAGREB BOOK FESTIVAL